Ifølge de seneste tal fra FN er mindst 740 blevet smittet og mindst 460 er døde af sygdommen i Den Demokratiske Republik Congos østlige del.
Ebola er ikke nyt i DR Congo. Det aktuelle udbrud er det 10. og langt det værste. Det overgås kun af det katastrofale udbrud i Vestafrika i 2014-2016, hvor flere end 11.000 omkom og landenes sundhedssystemer blev bragt i knæ, fordi mange læger og sygeplejesker var blandt de døde.
Det er usædvanligt at et ebola-udbrud varer så længe som det aktuelle. Når der bliver opdaget tilfælde af sygdommen sættes meget store nationalt og internationalt beredskab i gang. Det plejer at betyde, at sygdommen bliver inddæmmet i løbet af relativt kort tid.
Men i dette tilfælde er det ikke muligt, for flere steder i det berørte område er sikkerhedssituationen særdeles ustabil. Det skyldes at bevæbnede grupper kæmper mod militæret i området og at mange civile er på flugt fra kampene og usikkerheden. I nogle tilfælde har hjælpearbejderene mødt modstand fra de lokale.
Det er i området her, at historiens nu andetstørste udbrud af ebola hærger. I byen Beni har myndighederne sygdommen under kontrol, men sydpå i Butembo er sikkerhedssituationen for usikker til, at der kan sættes massivt ind mod sygdommen.
I og omkring byerne Mangina, Beni og Komanda har myndighederne og deres internationale partnere sygdommen nogenlunde under kontrol. Modsat i og omkring Butembo, hvor væbnede grupper skaber usikkerhed.