Leo Bjørnskov fylder 70

Leo Bjørnskov


Foto: Københavns Universitet
Forfatter billede

Fødselaren har lige fra sin karrieres start, hvor han snusede til Danida i 1968, haft et stort personligt engagement i internationalt bistandsarbejde.

I dag er han bestyrelsesformand i Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Frederiksberg under Københavns Universitet, men har undervejs beklædt flere stillinger som ministeriel departementschef.

Leo Bjørnskov blev cand.jur. i 1972, fuldmægtig i Ministeriet for Forureningsbekæmpelse (1973-76), administrationschef hos Monberg & Thorsen i Irak (1976-78), kontorchef i Fredningsstyrelsen, branchechef i Monberg & Thorsen i Irak (1981-83) og kontorchef i Miljøministeriets departement (1983-86).

Så ventede højere niveauer

Han var departementschef i både Miljøministeriet og senere Miljø- og Energiministeriet (1990-1999), afdelingschef og rådgiver på det internationale område i samme ministerium (1999-2000), og atter departementschef, denne gang i Forskningsministeriet samt Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (2000-2005) 

Han holdt i Videnskabsministeriet efter eget ønske i forbindelse med sin 60-års fødselsdag i september 2005.

Han har siden da bl.a. været statens forhandler ved kommunalreformens gennemførelse og togtleder på Galathea 3 ekspeditionen i 2006.

Året efter lagde han vejen om Rådet ved Institut for Menneskerettigheder i København, hvor han afløste den tidl. Venstre-politiker, advokat Bjørn Elmquist, som formand.

Den store post i CARE Danmark

I 2008 kom Bjørnskov så til sin største humanitære og bistandsrettede post, nemlig hvervet som bestyrelsesformand for CARE Danmark, hvor han tog over fra direktøren for Herlufsholm kostskole, Ole M. Jung, der trådte af efter eget ønske.

Bjørnskov sagde dengang:

“Det er særligt fokusset på hjælp til selvhjælp, der appellerer til mig. CARE Danmark leverer langsigtede, bæredygtige løsninger – både miljømæssige, sociale og økonomiske – af en meget høj faglig kvalitet til nogle af verdens mest udsatte”.

Skal man tro hans efterfølger på formandsposten i februar 2013, fhv. generaldirektør i Danmarks Radio, Christian S. Nissen, var det en tid med stor fremgang:

“CARE Danmark har i Leo Bjørnskovs femårige formandsperiode udviklet sig til en af de mest professionelle og veldrevne danske udviklingsorganisationer. Det er en stor forpligtelse at fortsætte dette arbejde”.

Bjørnskov stoppede, da hans hustru fik nyt job i Basel i Schweiz. Hans arvtager i CARE havde siddet i NGOens bestyrelse siden 2005 og været næstformand siden 2007.

Stiftet af Lise Østergaard

CARE Internationals danske aflægger blev oprettet i 1987 som en selvstændig fond på initiativ af den tidl. socialdemokratiske minister, cand.psych. Lise Østergaard, der døde i 1996.

Organisatonens omfangsrige repræsentantskab var i begyndelsen så spækket med kendisser og rangspersoner med relation til kongehuset, at den fik tilnavnet “hoffet i pjalter”.

Senere har dette præg fortaget sig og man har i dag en støtteforening med 13.000 medlemmer og en omsætning på over 100 millioner kr. om året.

Pengene kommer fra Danida gennem en fast rammeaftale, fra andre landes regeringer og EU. Ca. 25 procent af omsætningen stammer fra bidrag fra privatpersoner, virksomheder og fonde.

Niels Tofte har været generalsekretær i snart en menneskealder og er dermed daglig leder i domicilet i Jemtelandsgade på Amagerbro i København.

Prins Joachim har været protektor i et kvart århundrede og gennem årene besøgt talrige af organisationens projekter.