Lykke Friis går på kompromis med menneskerettighederne

Forfatter billede

En ny global aftale om at redde verdens skove kan meget vel blive udkommet af klimatopmødet i Mexico. Men oprindelige folk i regnskovene risikerer at betale prisen for aftalen, med mindre teksten skrives om.

”Lykke Friis har glemt den danske tradition for at beskytte oprindelige folks rettigheder,” siger miljøorganisationen Nepenthes.

Skriver Nepenthes i deres elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

I disse dage forhandler embedsmænd og politikere på højtryk i Mexico. Et af de centrale punkter er hvordan vi stopper regnskovsfældning, som er en af de største årsager til klimaforandringerne.

Her er landene tæt på et kompromis, men aftalen risikerer at blive dyr for de mennesker, der bor i regnskoven. Deres rettigheder til skoven er nemlig ikke garanteret i aftalen, selvom Danmark tidligere har gjort sig til varm fortaler for at de sikres.

En dårlig aftale kan betyde at oprindelige folk mister deres jord:
”Udkastet indeholder nogle hensigtserklæringer, men vil ikke sikre oprindelige folks rettigheder. Det vil ikke engang sikre, at folk der bor i og omkring skovene involveres, når skovbevaring sættes i gang.

Teksten opfordrer landene til at tage disse hensyn, men det er ikke et krav. Og uden krav viser erfaringen fra andre aftaler under klimakonventionen, at opfordringerne desværre ofte ikke bliver respekteret,” siger Rebecca Bolt Ettlinger, klimatalsperson i Nepenthes.

Danmark har ellers traditionelt været fortaler for oprindlige folks rettigheder. Igennem 20 år har Danmark været en af de bannerførerne for vedtagelsen af FN’s erklæring om oprindelige folks rettigheder, som endelig blev vedtaget i 2007.

Så sent som december 2008 tog daværende klima- og energiminister Connie Hedegaard ordet ved afslutningen på klimatopmødet i Polen for at understrege, at den vedtagne tekst om skov ikke beskyttede de oprindelige folk godt nok, og at dette skulle rettes op i de kommende forhandlinger.

Miljøorganisationer og oprindelige folk forventer, at Lykke Friis følger denne udtalelse til dørs og kæmper for en tekst, som sikrer de rettigheder, Danmark har arbejdet for.

En god skovaftale kan gavne skov, mennesker og klima. Skovrydning står for op til 20% af verdens CO2-udslip, så der er god grund til at sætte ind her for at bremse klimaforandringerne.

“En god aftale om skov kan gøre levende skove mere værd end fældede skove, og derved være med til at sikre at verdens skove bevares. Det vil både gavne klimaet og truede arter, og kan også gavne fattige mennesker, hvis det gøres rigtigt. Men det kræver altså, at vi sikrer at de mennesker, der i virkligeheden bevarer skoven, selv får gavn af det,” siger Rebecca Bolt Ettlinger.