Chissonga-feltet er ellers et af de mest lovende i det danske olieselskabs portefølje. Mærsk købte sig ind i området i 2004 og har i dag 65 procent af feltet i havet ud for den tidl. portugisiske koloni, skriver Berlingske onsdag.
Feltet ligger på 1,2 til 1,5 kilometer dybt vand og der er store udfordringer ved at få olien op. Maersk Oil kan begrænse disse omkostninger ved at reducere sin andel i feltet.
Mere om Mærsk og Chissonga på http://blog.maerskoil.com/post/72864660371/chissonga-deepwater-developme…
Udviklingen af feltet har været central i ambitionen om, at olieforretningen i 2020 skal producere 400.000 tønder olie om dagen mod nu 235.000. Denne vision er dog senere kraftigt nedtonet, anfører Berlingske.
Udover A.P. Møller-Mærsks ejerandel i Chissonga har det statsejede angolanske selskab Sonagol 20 procent af aktierne, mens et brasiliansk konglomerat sidder på de sidste 15 pct.
Se også http://www.danwatch.dk/da/projekter/olieeventyr-paa-dybt-vand/14
Stor-eksportør og korruption
Tilføjelse U-landsnyt.dk:
Angola er den største producent og eksportør af råolie i Afrika syd for Sahara.
Henved ni ud af hver ti dollar, landet tjener på eksport, stammer fra salg af olie. Og otte ud af hver ti dollar, som staten samlet set tjener, stammer fra olien.
Men pengene flyder ikke rigtig ud i det store land. For en stor dels vedkommende ender de i lommen på en lille elite omkring præsident José Eduardo dos Santos (72).
Han har har siddet ved magten i samfulde 35 år – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-09-12/angola-regeringen-vinder-valget-…
Denne gruppe sender i vidt omfang pengene i skattely eller beholder dem i hovedstaden Luanda.
Det betyder at Luanda boomer og er blevet kendt for sine meget høje ejendomspriser, mens mere end 1/3 af de ca. 20 millioner angolanere lever under fattigdomsgrænsen.
Mere om Angola på http://en.wikipedia.org/wiki/Angola