Malaysia: Oppositionsleder atter dømt for sodomi

Forfatter billede

Den malayiske oppositionsleder Anwar Ibrahim er blevet dømt til fem års fængsel – efter tidligere at være frifundet for anklager om sodomi. Anwar Ibrahim afviser alle anklager og siger ifølge BBC, at de er et led i en politisk smædekampagne mod ham.

Human Rights Watchs vicechef for Asien, Phil Robertson, sagde efter kendelsen, at det er en virkelig dyster dag for det malayiske retsvæsen, der ikke kan holde stand, når der er politik i de sager, der behandles.

Udenrigskorrespondenter i Malaysia siger samstemmende, at Anwar Ibrahim er den afgørende udfordrer til det regerende parti, der har haft magten siden landets uafhængighed i 1957.

”Det er det hele om igen – efter 15 år. Det vil have mig bag lås og slå”, sagde Anwar Ibrahim, da hans frifindelse blev ændret til fængsel. Han tilføjede, at Najib Razaks regering nu ”vil møde folkets vrede”.

Den regerende Barisan nationale koalition fik 133 af parlamentets 222 pladser ved valget i 2013, men det var koalitionens dårligste resultat nogensinde, og tilhængere af opposition påstod tilmed, at der var fusk med optællingen.

Anwar Ibrahim var i årevis medlem af koalitionen og vicepremierminister fra 1993-1998, men blev fyret af premierminister Mahathir bin Mohamad. Det lå ellers i kortene, at Ibrahim skulle efterfølge “den store gamle mand”. men han udfordrede ham, og var færdig i koalitionen.

I 2000 fik han en dom på ni års fængsel for at have et homoseksuelt forhold til sin kones chauffør – efter det mange kaldte en juridisk face. Højesteret frikendte ham i 2004 for beskyldningerne, og han blev hurtigt oppositionens ledende skikkelse.

Ved valget i marts 2008 vandt den regerende koalition, men fik det dårligste resultat i 50 år, og oppositionen fik uventet stor opbakning.

I august 2008 blev Ibrahim for anden gang anklaget for sodomi. Han skulle have haft sex med en af sine mandlige medarbejdere. I 2012 blev han frifundet – af mangel på bevis, og regeringen appellerede frifindelsen. Den appel, der nu har resulteret i fem års fængsel.

Anwar Ibrahim har mod kaution mulighed for at være på fri fod, mens hans dom appelleres til Malaysias højesteret, men dommen vil uden tvivl ødelægge hans planer om at deltage i et meget vigtigt supplerings valg i delstaten Selangor senere i marts.

En sejr i det valg vil give ham posten som Selangors førsteminister. – en meget indflydelsesrig post.
Homoseksuel adfærd er forbudt i Malaysia, men meget få er stillet for retten i den forbindelse. Anwar Ibrahim er en undtagelse.