Medvind til Filippinernes populære og kontroversielle præsident

gettyimages-1143230194
Gadebillede fra valgkampen i Filippinerne.
Foto: Ezra Acayan/Getty Images
Laurits Holdt

15. maj 2019

Det ser ud til, at det vil blive nemmere for Filippinernes præsident Rodrigo Duterte at få gennemført nogle af sine mere vidtgående foreslag efter vælgerne mandag gav hans parti et overvældende flertal i parlamentets overhus. Han har blandt andet forsøgt at få dødsstraffen genindført, hvilket hidtil er blevet blokeret i netop overhuset.

Der skulle vælges 12 medlemmer til overhuset. Der er i alt 24 pladser og hver tredje år er der valg, hvor halvdelen af pladserne er på valg.

Det endelige resultat er endnu ikke klar, men det er tydeligt at præsident Rodrigo Duterte har haft held til at få sine støtter valgt ind i stort antal. Således tyder det på at ni at de tolv nyvalgte er medlem af præsidentens parti og tre er uafhængige kandidater. En enkelt oppositionskandidat kan dog muligvis få en af pladserne, hvilket vil give en plads mindre til præsidentens parti eller skubbe en af de uafhængige ud.

Hvis resultatet holder vil der være blot fire medlemmer af den politiske opposition tilbage i senatet.

Stemmetallene og mandatfordelingen i underhuset er ikke offentliggjorte endnu men i det nuværende underhus er Dutertes parti PDP-Laban det største med 113 ud af de 297 pladser. Sammen med sine allierede har partiet 248 pladser og dermed er der et overvældende flertal bag præsidenten.

Præsidentens forlængede arm?
Flere analytikere påpeger overfor Al Jazeera, at flere af de nye senatorer virker mindre kvalificerede end tidligere valgte. Et eksempel på det kom da den tidligere politichef og nyvalgte senator Ronald dela Rosa blev spurgt om en kommentar til landets inflation. Hertil svarede han, at han ikke vidste så meget om økonomi og foretrak at fokusere på lov og orden.

Men den slags er ikke det alvorligste problem, lyder det fra Richard Heydarian, der blandt andet har skrevet en bog om Duterte – The Rise of Duterte: A Populist Revolt Against Elite Democracy:

”Det som bekymrer mig er ikke så meget deres kvalifikationer men at de grundlæggende er præsidentens alter egoer. Vil de kunne leve op til deres pligt til at føre tilsyn med magten og respektere adskillelsen mellem den udøvende og den lovgivende magt,” siger analytikeren til Al Jazeera.

Skyd for at dræbe
Ifølge flere medier opfattes resultatet som en tillidserklæring til præsidenten, der har slået sig op som en, der kan skabe lov og orden og som vil gøre noget for landets mange fattige.

Hans tilgang til lov og orden, specielt den narkotikarelaterede kriminalitet, er brutal. Han har erklæret krig mod narkotikaen og givet ordre/lov til at politiet i vidt omfang skyder for at dræbe, når det handler om narkohandlere og til tider også brugere.

Den hårde tilgang har medført massiv kritik fra rettighedsorganisationer men blandt befolkningen er det populært, fordi den voldelige kriminalitet er et stort samfundsproblem.