Megaloman modernisme eksploderer i dokumentaren HU Enigma

HU Enigma
Forfatter billede

Visuel stærk dokumentar tager tilskueren med dybt ind i ruinerne af den brasilianske modernismes fallerede storhedsdrømme.

ANMELDELSE af Hans Hesseldahl

Onsdag d. 8.11 var der officiel verdenspræmiere på dokumentaren HU Enigma på CPH:DOX, hvor også filmens instruktørpar var til stede.

HU Enigma er på mange måder er en anderledes film. Ikke mindst fordi hovedpersonen er en gigantisk bygning på 220.000 m2, nærmere betegnet et universitetshospital, der ligger usædvanlig smukt placeret i Rio de Janeiro.

Hospitalets lamme ben

Opførelsen af det enorme hospital blev påbegyndt i 1950’erne under præsident Getúlio Vargas’ autoritære styre og indviet i 1978, mens Brasilien stadig var et militærdiktatur.

Imidlertid bevirkede skiftende regeringer, finansielle problemer og utallige andre vanskeligheder, at kun den ene halvdel af hospitalet var funktionsdygtig ved indvielsen, mens den anden halvdel – med øgenavnet ”Det lamme ben” – igennem de følgende tre årtier fik lov til at forfalde uden nogen sinde at blive taget i brug.

Det er denne usædvanlige baggrund, der danner rammen for instruktørparret Pedro Urano og Joana Traub Csekös’ dokumentar om en besværlige arv fra et autoritært styre i form af et gigantisk prestigebyggeri, der langsomt, men uafværgeligt, synker i grus.

Med konstante krydsklip og splitscener afdækkes den tragiske forbindelse mellem den funktionelle og dysfunktionelle side af hospitalet, mens instruktørparret bevæger sig dybere og dybere ind i dets historie.

Dette ledsages af interviews med hospitalets direktør, byplanlæggere, patienter, medicinstuderende, bygningsingeniører og andre, der befolker stedet, og som hver især giver deres bud på, hvorfor det gik så galt.

Eksploderet modernisme

Allerede fra hospitalets indvielse bølgede diskussionerne om, hvad der skulle gøres med ”Det lamme ben” frem og tilbage, uden at det nogensinde lykkedes at nå frem til en løsning.

Nogen mente, at det eneste rigtige ville være, at restaurere den ramponerede del af hospitalet, og derved fuldføre det utopiske projekt. Andre derimod mente, at den skulle have lov til at blive stående som et monument over en politisk tankegangs endelige fallit.

Andre igen var overbevidste om, at alle ville være bedst tjent med at sprænge denne besværlige modernistiske kolos til murbrokker for derved at sætte et effektivt punktum for et umuligt dilemma.

Til syvende og sidst blev det dog det ”Det lamme ben”, der selv traf beslutningen: I 2010 var bygningen så medtaget, at den begyndte at styrte sammen, og af sikkerhedshensyn blev den revet ned med dynamit.

Optagelsen af eksplosionen danner en brillant slutscene i den uhyre æstetiske film, der rummer et hav af smukke billeder og ikke mindst mange lag af Brasiliens historie.

Afsluttende ord med instruktørerne

Efter forevisningen i Cinemateket var der mulighed for at stille instruktørerne spørgsmål og høre om baggrunden for filmen. Nedrivningen af ”Det lamme ben” kom hurtigt på banen og fik denne lakoniske kommentar med fra Pedro Urano:

“Brasilianerne er gode til at tænke stort, gode til at bygge stort og endnu bedre til at ødelægge det. Desværre er de ikke så gode til at vedligeholde det, de skaber…” og han fortsatte: “I Rio de Janeiro hører man rigtig mange eksplosioner for tiden..!”

Afslutningsvis understregede Pedro Urano, at den megalomane tankegang er på vej tilbage i den brasilianske arkitektur på godt og ondt.

I forbindelse med at landet er vært for både VM i fodbold (2014) og OL (2016), giver det samme storhedsvanvid, der affødte det skæbnesvangre hospital, nu grobund for nye gigantiske projekter, der risikerer at lide samme skæbne som ”Det lamme ben”, så snart turisterne har forladt landet.

U-landsnyts anmelder anbefaler filmen til alle, der er interesserede i modernistisk arkitektur, institutionshistorie, det brasilianske samfund eller bare ualmindelig smukke optagelser – HU Enigma er absolut en biograftur værd!

HU Enigma, Brasilien, 2011
Instruktør: Pedro Urano, Joana Traub Csekö

Næste forestilling er søndag 13.11.11, Kl. 14:30 i Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 Kbh. K.