På den tredjesidste dag i 2020 blev Loujain Al-Hathloul idømt fem år og otte måneders fængsel, efter at hun havde været tilbageholdt siden 15. maj 2018.
Hun var blandt andet anklaget for at arbejde for at ændre Saudi-Arabiens politiske system og for at skade den nationale sikkerhed.
Da hun i 2018 blev tilbageholdt, blev mindst fem andre aktivister også arresteret på anklager om blandt andet at have kontakt med organisationer, der er fjendtlige over for Saudi-Arabien.
Adskillige menneskerettighedsorganisationer kritiserer den saudiarabiske regering for dommen over Loujain Al-Hathloul og den fortsatte tilbageholdelse af andre kvindelige aktivister.
mener, at Al-Hathlouls dom er direkte uretfærdig, og at hendes fredelige aktivisme har resulteret i betydningsfulde sociale forandringer i Saudi-Arabien. Heba Morayef siger blandt andet:
Al-Hathloul sag blev ført ved en særlig terrordomstol. Her blev hun blandt andet dømt for forsøg på at skade den nationale sikkerhed, for fremme af en udenlandsk dagsorden, for spionage og sammensværgelse mod kongeriget. Dommen falder trods international kritik af landets behandling af prodemokratiske grupper og aktivister.
Retten gjorde to år og ti måneder af Al-Hathlouls straf betinget og inddrog hendes lange tilbageholdelse i fængselsstraffen. Det betyder, at hun kun skal afsone tre måneders fængsel.
Udsat for tortur i fængslet
Al-Hathlouls familie og Amnesty International hævder, at hun blev holdt i isolation i de første tre måneder efter sin anholdelse, og at hun blev udsat for elektriske stød, pisk og seksuel chikane i fængslet. De siger også, at hun blev tilbudt frihed, hvis hun gik med til at sige, at hun ikke blev tortureret.
Loujain Al-Hathloul er i dag mere berømt for sin fængsling, end hun var for sin aktivisme i forbindelse med kampagnen for kvinders ret til at køre bil, skriver BBC i en analyse. Hun blev anholdt for første gang i 2014 og tilbageholdt i 72 dage for at have kørt over grænsen fra De Forenede Arabiske Emirater til Saudi-Arabien. Først i 2018 fik de saudiske kvinder lov til at køre bil.
Den fængslede saudiske aktivist får støtte fra blandt andet den London-baserede menneskerettighedsgruppe Grant Liberty. Ifølge den britiske avis The Guardian udtaler organisationen:
”Loujain førte en fredelig kampagne for de grundlæggende friheder, resten af verden tager for givet. Det resulterede i, at hun er blevet fængslet, tortureret og misbrugt af de saudiske myndigheder – alligevel kalder de hende en terrorist.”