COP13: topmøde om biodiversitet
COP13 afholdes i Cancún, Mexico, fra 4.-17. december
Møderne foregår under FN's Konvention om Biodiversitet (CBD), der blev vedtaget i 1992
Konventionen har tre overordnede formål:
– at bevare klodens biodiversitet
– at fremme bæredygtigt forbrug af naturressourcer
– at sikre en ligelig og retfærdig fordeling af værdien af naturen
CBD har to tillægsprotokoller:
Nagoya-protokollen om lige adgang til naturressourcer og en retfærdig fordeling af deres værdi
Cartagena-protokollen om sikkerhed for genetisk modficerede organismer (GMO)
I 2010 blev parterne enige om den Strategiske Plan for Biodiversitet med de 20 Aichi-mål, der skal være opfyldt i 2020
Det store naturtopmøde COP13 i Cancún sluttede sent lørdag aften. Der er blevet truffet et væld af beslutninger, men om det er nok til at holde løfterne for 2020 er et åbent spørgsmål.
“Vi er fortsat langt fra at nå målet om at standse det globale tab af biodiversitet”, lyder det fra den danske miljøminister Esben Lunde Larsen som konklusion på lidt over 14 dages drøftelser i Mexico.
“Jeg vedtog i Cancun sammen med miljøministre fra hele verden en erklæring, hvor vi har forpligtet os til at styrke vores fælles indsats for at nå i mål i 2020”, fortsætter han.
Han henviser til de 20 mål for den globale biodiversitet, der blev vedtaget i 2010 og skal være opfyldt i 2020.
Den officielle midtvejsevaluering fra 2014 viser, at der er fremgang på visse punkter, men udviklingen er ikke vendt, når det gælder afgørende områder som at bremse tab og ødelæggelse af naturområder og udryddelsen af truede dyrearter.
Et af de væsentlige resultater fra topmødet er den ministererklæring, kaldet “Cancún-erklæringen”, som den danske minister nævner. Den handler mere specifikt om at tage hensyn til biodiversitet på andre områder, så en reducering af naturtab ikke kun bliver miljøministrenes ansvar.
“Nu skal ministrene hjem og i arbejdstøjet. De skylder befolkningerne at vise, at de mener det alvorligt, når de lover at tage de nødvendige skridt for at bevare naturen”, siger Ann Berit Frostholm fra Danmarks Naturfredningsforening, der deltog i forhandlingerne på vegne af de 25 miljø- og udviklingsorganisationer i 92-gruppen.
Mainstreaming
Det var værtsnationen Mexico, der havde valgt at fokusere på at udbrede hensynet til biodiversitet i andre sektorer ved COP13. Mainstreaming af biodiversitet, som det kaldes og som var det store tema for forhandlingsrunden i Cancún.
Det mellemamerikanske land havde selv udvalgt fire relevante områder: landbrug, skovbrug, fiskeri og turisme.
“Et vigtigt element er at få biodiversitetshensyn ind i produktionssektorer, som landbrug, fiskeri og skovbrug. Og det mener jeg er helt afgørende, for vi skal have den private sektor til at arbejde med”, udtaler Esben Lunde Larsen.
Danmarks Naturfredningsforening har ifølge en pressemeddelelse henvendt sig til miljøministeren for at høre, hvad der nu skal ske, men svaret fra den presseansvarlige lyder, at det er for tidligt at sige.
“I Danmark har regeringen en stor opgave i at sikre, at hensynet til naturen tænkes langt bedre ind særligt i landbrugsdriften, men bestemt også i skovbruget og i erhvervsfiskeriet”, siger Ann Berit Frostholm.
Miljøministeren har selv i et interview med Globalnyt udtalt, at det er opfølgningen frem for de fine ord, der er afgørende.
Det samme har Elizabeth Maruma Mrema, ekspert ved FN’s Miljøprogram (UNEP), ligeledes i et interview med indeværende nyhedstjeneste.
Hun mener imidlertid, at Mexicos sæde i formandsstolen for forhandlingerne om biodiversitet i de kommende to år kan sætte skub på udbredelsen af naturhensyn.
FN-ekspertens forventning er, at Mexico vil arbejde for dette både nationalt og internationalt. Mainstreaming af hensyn til naturen kan på den måde blive en del af flere internationale processer og aftaler.
Cancún-erklæringen blev vedtaget af miljøministre fra alle hjørner af kloden lige før COP13 officielt åbnede.
Læs erklæringen her:
https://www.cbd.int/cop/cop-13/hls/cancun%20declaration-en.pdf
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.