Millioner af drenge giftes væk som børn

Forfatter billede

De fleste har nok hørt om barnebrude, men barnegomme lever et langt mere overset liv. Hver 30. dreng i verden bliver gift, mens han endnu er barn. Det svarer til, at der lige nu findes omkring 115 millioner drenge og mænd, der er blevet gift, inden de fyldte 18 år. En femtedel af dem blev gift, mens de stadig var under 15 år.

Det viser UNICEF’s første kortlægning af området. Undersøgelsen er den første af sin art nogensinde, og det høje tal bekymrer Line Grove Hermansen, der er kommunikationschef i UNICEF Danmark.

”De tidlige giftemål stjæler drengenes barndom. De får pligter og ansvar, som de færreste af dem er klar til at løfte, fordi de selv kun er store drenge,” siger hun i en pressemeddelelse fra organisationen.

Fattige og uudannede er særligt udsatte

Ægteskaberne finder sted verden over – fra Latinamerika over Afrika syd for Sahara til Syd Asien.

Drenge i Den Centralafrikanske Republik er særlig hårdt ramt. Her bliver 28 procent gift, inden de fylder 18 år. Men også i Nicaragua er problemet omfattende. Her bliver knap hver femte dreng (19 procent) gift som barn.

Hvis man er af fattig familie, bor langt ude på landet og har ingen eller næsten ingen uddannelse, er man særlig udsat. Samtidig betyder de tidlige ægteskaber, at uddannelse bliver endnu mere uopnåeligt, og dermed bliver mulighederne for at slippe fri af fattigdom færre.

”Det er en ond cirkel. Er man først gift, får man sjældent uddannelse. Og det betyder så, at man har dårligere chancer for at få job og gode levevilkår. I mange tilfælde går problemerne i arv til ens egne børn,” siger Line Grove Hermansen.

Børneægteskaber er fortsat langt mere udbredt blandt piger end drenge. Hver femte af alle de kvinder, der i dag er mellem 20 og 24 år, blev gift inden sin 18-års fødselsdag.

Men selv om færre drenge får den skæbne, er der god grund til også at bekymrer sig om dem.

”Tidlige ægteskaber er voldsomt problematisk uanset barnets køn. Nu kender vi problemets omfang. UNICEF sætter markant ind for at løse det,” siger Line Grove Hermansen.

Find tallene hos UNICEF