Mindre Genbrug til Syd i år – rammer lille hospital i Tanzania

Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Helle Thorning-Schmidt (S) lagde for nylig vejen forbi et distriktshospital ved den lille by Mbulu i Tanzania, som støttes via programmet Genbrug til Syd, men en af de danskere, der leverer udstyr til hospitalet, klager over Danidas besparelser.

Visitten var led i statsministerens officielle besøg, der markerede 50 års dansk udviklingssamarbejde med Tanzania.

Distriktshospitalet har nydt godt af programmet “Genbrug til Syd”, hvor danske organisationer står for at sende forskelligt brugt udstyr til u-lande og Danida yder støtte til forsendelse m.v.

Ægteparret Jørn og Kirsten Møller har sendt brugt dansk hospitalsudstyr til det lille sygehus i Mubulu. De har også fået en aftale med “Praktikanter i Troperne”, så danske studerende kan komme ned og arbejde på hospitalet.

Statsministeren kunne da også hilse på den 25-årige danske medicinstuderende Khuram Bashir, der for tiden er eneste dansker på hospitalet.

Nu har Danida valgt at reducere støtten til “Genbrug til Syd”. Jørn Møller kalder det “katastrofalt”. Han får tilbudt en massse udstyr, som han nu ikke har midler til at opbevare eller sende til Tanzania.

“Jeg får tilbudt en masse, men tænker: Hvor pokker gør jeg af det”, fortæller han.

Omkring 10 millioner Danida-kroner er skåret af programmet, og derfor kan Jørn Møller hverken opbevare eller sende alt det udstyr, som han får tilbudt.

Sulle fra Mbulu

Ægteparret driver foretagendet under arbejdsgruppen “Habari Tanzania”.

Det startede i 1986, da Kirsten Møller mødte en ung afrikaner ved navn Sulle, der studerede i Danmark. De blev venner, og ægteparret besøgte Sulle i Mbulu.

Jørn Møller beretter, hvordan han oplevede, at alle institutioner manglede basalt udstyr.

Han er skolelærer, og derfor vidste han, at der opbevares en masse kasseret udstyr i danske skolers kældre.

“Der står en masse ting og rådner op. Jeg tænkte: det må da kunne bruges”, genkalder han sig.

Dér fik han idéen om at sende udstyret til det store østafrikanske land. Siden fik han lavet en lignende ordning med hospitalsudstyr, og det er netop dét, som distriktshospitalet i Mbulu har nydt godt af.

Det kunne statsministeren opleve ved selvsyn, da hun besøgte stedet fredag d. 8. marts.

Store ændringer i programmet

Mellemfolkeligt Samvirke har længe stået for programmet, der har eksisteret siden begyndelsen af 1990’erne. Nu har Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMR-U) overtaget fra seneste årsskifte.

DMR-U er netop nu ved at lave retningslinjer for programmet, men skal altså administrere det med ca. 10 millioner færre kroner end 2012.

Danida har nemlig valgt at skære i bevillingen fra omkring 17 millioner til 7,5 millioner kr. Desuden har det ikke været muligt at søge siden oktober 2012. DMR-U åbner for nye ansøgninger igen i maj.

“Det er klart, at der er ved at være fyldt op i lagrene rundt omkring”, siger Lars Udsholt, der er sekretariatsleder for DMR-U.

Organisationen er i færd med at lave nye kriterier og retningslinjer for programmet i overensstemmelse med Danidas prioriteringer, og Udsholt har været i kontakt med udenrigsministeriet om besparelserne.

DMR-U: Løft bevillingen igen

“Vi ser gerne, at udenrigsministeriet løfter bevillingen, når DMR-U i løbet af i år har fået genoptaget arbejdet på grundlag af de nye kriterier”, anfører Lars Udsholt.

Han understreger samtidigt, at besparelsen vil få konsekvenser for brugerne, idet færre midler jo betyder færre bevillingsmodtagere.

Derudover er DMR-U bl. a. nødsaget til at bruge flere penge på at behandle ansøgningerne og tilse de projekter, som forsendelserne skal støtte.

“Ordningen har været udbudsdrevet. Nu skal vi dreje ordningen, så den bliver mere efterspørgselorienteret”, forklarer Udsholt, og lægger til:

”Det bliver vigtigt at se udstyrsleverancen som en del af en større og længerevarende indsats på at støtte kapacitetsudvikling hos Syd-partnerne”

Partnerskaber

Danida har på baggrund af en undersøgelse fra 2011 konkluderet, at ordningen trænger til at blive strammet op.

Her vil man gerne bringe ordningen mere i overensstemmelse med Danidas prioriteringer, hvor der er fokus på kapacitetsudvikling og fremme af stærke partnerskaber mellem organisationer i nord og syd.

Desuden forventer man færre ansøgninger i år.

“Første ansøgningsrunde forventes først at ligge i maj i år, når de nye retningslinjer ligger klar, og antallet af projekter, man vil kunne nå at bevilge, må derfor forventes at være lavere end normalt”, udtaler Anne Christensen fra Civilsamfundsteamet i Danida.

“Vi venter nu for at se, hvordan den nye ordning fungerer”, slutter hun.

Thomas Jazrawi dækkede tidligere i marts statsministerens besøg i Tanzania for U-landsnyt.dk.