Minister vil skabe alliancer med virksomheder om socialt ansvar

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen afsætter 142 millioner kroner til CSR i vækst- og udviklingslande på finanslovsforslaget for 2015. Blandt andet vil udviklingsministeren have udbredt den danske model om dialog mellem arbejdsmarkedets parter.

Regeringen vil skabe anstændige job i vækst og –udviklingslande, og det skal ske i tæt samarbejde med danske virksomheder.

Derfor styrkes indsatsen for ordentlige arbejdsforhold og virksomheders sociale ansvar med 60 millioner kroner, så der i alt afsættes 142 millioner kroner til CSR i vækst- og udviklingslande på finanslovsforslaget for 2015.

Det sker blandt andet i form af en ny 6-punktsplan for virksomheders sociale ansvar i vækst- og udviklingslande, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Med det her udspil om virksomheders sociale ansvar rækker jeg hånden ud til danske virksomheder og inviterer dem ind som alliancepartnere,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

”De kan gøre en kæmpe forskel i samspil med NGO’er og regeringens udviklingspolitiske indsatser. De danske virksomheder skal gå foran og sprede danske værdier på det globale arbejdsmarked.”

Bedre samspil mellem handel og udvikling

I CSR-pakken indgår blandt andet en pulje penge til at udbrede den danske model om dialog mellem arbejdsmarkedets parter og et initiativ, der skal fremme ansvarlige og bæredygtige værdikæder i produktionen i udviklings- og vækstlande.

Lanceringen finder sted som en del af Mogens Jensens præsentation af regeringens udviklingspolitiske prioriteter i 2015, hvor der er lagt op til en stigning på 620 millioner kroner på udviklingssamarbejdet.

Udover den forstærkede CSR-indsats afsættes 239 millioner kroner til at fremme synergien mellem udviklingsbistand og danske virksomheders engagement i vækst- og udviklingslande.

”Vi ønsker at styrke samspillet mellem de kommercielle indsatser og udviklingssamarbejdet. Landene i Afrika, Latinamerika og Asien efterspørger investeringer og samhandel som en del af svaret på at skabe bæredygtig udvikling og løfte deres befolkninger ud af fattigdom,” siger Mogens Jensen.

Ministeren fremhæver samarbejdet mellem myndigheder i Danmark og udviklingslande og udsendelse af vækstrådgivere på udvalgte markeder som vigtige nye initiativer i regeringens udspil til finanslov for 2015.

Øget indsats for at engagere danskerne

Lanceringen af både 6-punktsplan og de udviklingspolitiske prioriteter for 2015 finder sted torsdag på Silkeborg-virksomheden Mascot International, der producerer arbejdstøj, og som har produktion i både Vietnam og Laos.

”Jeg ønsker at sende et klart signal om, at regeringens udviklingspolitiske prioriteter ikke kun er en Københavner-begivenhed, men i høj grad også angår danske virksomheder over hele landet. Mascot er et godt eksempel på en virksomhed, der har skabt anstændige jobs i deres produktion i fattige lande i Sydøstasien,” siger Mogens Jensen.

Med finanslovsforslaget for 2015 sætter regeringen også øget fokus på kvinders og pigers rettigheder, der afsættes flere penge til nødhjælp i verdens brændpunkter, og der lægges op til en øget indsats for at oplyse, inddrage og engagere danskerne i udviklingssamarbejdet.

Lanceringen af regeringens udviklingspolitiske prioriteter og 6-punktsplanen for anstændige jobs finder sted torsdag kl. 15:30 på Mascot International ved Silkeborg. Her vil der være rundbordsdebat om CSR med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, Mimi Jacobsen fra Red Barnet, Marie-Louise Knuppert fra LO, Thomas Bustrup fra DI, Michael Grosbøl fra Mascot og Niels Henrik Johansen fra EnviClean.