Minoriteternes Rettighedsdag: er der sket en forbedring?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I dag er det Minoriteternes Rettighedsdag. Men spørgsmålet er, om der er sket en ændring i forholdene for nogle af de mest udsatte grupper? Rapporter fra The Tribune og Asian Human Rights Commission lader meget tilbage at ønske.

Det er ikke kun Minoriteternes Rettighedsdag men også 20 års jubilæet for FNs “Erklæring om rettigheder for personer, der tilhører nationale eller etniske, religiøse og sproglige minoriteter”. Desværre synes der ikke at være stort at fejre i anledning af hverken den ene eller den anden mærkedag.

Den indiske avis The Tribune rapporterer, at der i 2012 er sket en stigning i antallet af religiøs vandalisme. Hele seks kirker og tre hindutempler er blevet ødelagt i Pakistan alene i år.

Og en sag om voldtægt af en 6-årig dalit (kasteløs) pige i Pakistan, hvor journalister efterfølgende er blevet truet af gerningsmændene, rapporteret af Asian Human Rights Commission, er desværre ikke en usædvanlighed.

Et af tiltagene til at ændre den opadgående kurve er måske en stramning lovgivning. Men flere, heriblandt advokater og menneskerettighedsaktivister, peger på, at det ikke er lovgivningen det er galt med, men i stedet dårlig implementering og politikernes manglende handling.

Tilbage er kun at håbe, at der i 2013 vil ske et ryk i politikernes fokus, så mennesker og ikke valgresultater i stedet vil blive værdsat.