Missionærer kommer med syndsforladelse og sygdom

gettyimages-493336127
En kvinde fra kayapofolket, fotograferet i 1992.
Foto: Scott Wallace/Getty Images.
Gerd Kieffer-Døssing

25. marts 2020

Historien viser, at grupper, der har levet isoleret, har mindre modstandsdygtighed over for sygdomme end resten af verdens befolkning.

I lyset af coronakrisen råber organisationer vagt i gevær i forhold til de grupper af oprindelige folk, der stadig lever isoleret fra omverdenen i Sydamerikas regnskove. Her kommer truslen især i skikkelse af missionærer, der stik imod al sund fornuft opsøger isolerede grupper og dermed udsætter dem for smitterisiko.

Netop som coronavirussen begynder at sprede sig i det enorme sydamerikanske land, har en evangelisk kristen gruppe, Ethnos360, købt en helikopter, så de kan trænge ind i Javaridalen, der ligger på grænsen til Peru, for at kontakte og omvende de folk, der lever der

Brasiliens agentur for oprindelige folk, FUNAI, har ellers eksplicit forbudt den type af kontakt, og i landets forfatning fra 1988 er oprindelige folk lovet beskyttelse og ret til ikke at blive “assimileret” i det øvrige samfund.

Adam Mol, en polsk læge, der har arbejdet i Javaridalen i det vestlige Brasilien, hvor 16 af landets 100 isolerede grupper holder til, siger til The Guardian:

”Denne virus (coronavirus, red.) er en potentiel dræber, der let kan udslette hele samfund.”

Syndsforladelse og sygdom
Survival International er en global ngo, der arbejder for oprindelige folks rettigheder. En artikel på organisationens hjemmeside beskriver, hvordan Ethnos360 (der i Brasilien kaldes NTM, akronym for den kristne organisations tidligere navn New Tribes Mission) historisk har været skyld i kontaktforsøg, der er endt i sygdom og død.

I 70’erne og 80’erne hjalp organisationen angiveligt med at arrangere ”menneskejagter” i Paraguay, hvor medlemmer af Ayoreofolket blev fanget og tvunget ud af skoven. Ifølge Survival International mistede adskillige mennesker livet, mens mange døde efter at være blevet smittet med sygdomme.

I en udtalelse til den uafhængig miljøvidenskabelig nyhedsplatform Mongabay kalder Fiona Watson, advocaychef hos Survival International, Ethnos360s helikopterplaner ”farlige og uansvarlige” og fortsætter:

”I de sidste 60 år har NTM’s rystende historie i Sydamerika resulteret i død og ødelæggelse af mange isolerede grupper, og det burde tjene som en skarp advarsel om ikke at lade dem komme i nærheden af disse sårbare grupper. Den brasilianske regering skal handle nu for at stoppe NTM’s planer om folkedrab.”

En pilot fra Mission Aviation Fellowship snakker med to missionærer i Brasilien i slutningen af 1950’erne.


Foto: Underwood Archives/Getty Images.

At lade ulven vogte får
Der er ikke meget, der typer på, at den brasilianske regering vil løfte så meget som en finger for at redde de oprindelige folk.

Den evangeliske og konservative Jair Bolsonaro, der overtog præsidentembeddet i januar 2019, har selv flere gange udtalt sig racistisk og kritisk om oprindelige folk, hvis jordrettigheder han blandt andet mener spænder ben for Brasiliens økonomiske vækst.

I februar udnævnte præsidenten Ricardo Lopez Diaz til chef for den FUNAI-afdeling, der er ansvarlig for netop de grupper af oprindelige folk, der lever isoleret fra resten af samfundet. Udnævnelsen er blevet mødt med skarp kritik.

Diaz er nemlig ikke hvem som helst.

Igennem et årti var han missionær for netop Ethnos360, og at sætte ham i spidsen for den afdeling, der – indtil nu – har haft til opgave at skærme og beskytte isolerede grupper er ifølge Survival Internationals direktør Stephen Corry ”grotesk og kriminelt”. Corry mener, at den virkelige intention bag udnævnelsen er ”at slippe af med de oprindelige folk én gang for alle.”

I skrivende stund er knap 2.250 mennesker smittet med corona i Brasilien, mens 46 er døde. Det viser tal for Worldometers. Tallene stiger hurtigt.