Mogens J. efter anti-homolov i Uganda: Nul ny støtte via regeringen

Forfatter billede

Ugandas præsident Yoweri Museveni har mandag underskrevet en lov med vidtrækkende konsekvenser for landets homoseksuelle trods international kritik herunder fra Danmark. Som reaktion omlægges 47 mio. kr. af bistanden, så den ikke længere går gennem regeringen i Kampala.

Det betyder, at de 47 millioner dirigeres væk fra programmer, som udføres sammen med regeringen, og over til aktiviteter med samarbejdspartnere uden om staten, fremgår det af en pressemeddelelse mandag fra udenrigsministeriet.

Det drejer sig om 40 mio. kr. til landets vækst- og beskæftigelsesprogram samt syv mio. kr. af støtten til den ugandiske regerings AIDS Kommission, som omlægges til indsatser for homoseksuelles rettigheder på sundhedsområdet.

I en tidligere version af pressemeddelelsen hed det, at de syv mio. kr. ville “gå til fortalere for homoseksuelles rettigheder frem for gennem den ugandiske regerings HIV/AIDS-program”. Så fortalerdelen (formentlig udført af NGOer) er dæmpet ned i den senere formulering.

Om de øvrige 40 mio. kr. hed det først, at de ville gå til “den private sektors grønne vækstindsatser frem for gennem regeringens ministerier”. Nu angives det mere generelt, at pengene overføres til “vækst- og beskæftigelses-programmet”.

Bister minister

En oprørt handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), siger, at “jeg kan ikke tage kraftigt nok afstand fra loven og det signal, den ugandiske regering nu sender til ikke bare forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden”.

“Jeg har derfor besluttet at omdirigere knap 50 mio. kr. af den danske udviklingsbistand væk fra programmer med den ugandiske regering og over til aktiviteter med den private sektor og NGOer (ikke-regerings organisationer, red.)”.

“Derudover er det mit udgangspunkt at dirigere al fremtidig bistand uden om den ugandiske regering, så den fremover udelukkende går gennem internationale organisationer, den private sektor og civilsamfundet”.

“Hvordan det konkret udmøntes afhænger af drøftelser med de øvrige donorer og internationale kolleger, hvor en koordineret indsats vil være mest kraftfuld”.

“Hetzen skal ikke gå ud over de fattige”

Mogens Jensen fortsætter:

“Jeg fastholder selvfølgelig vores støtte til det ugandiske civilsamfund, herunder til de lokale organisationer der arbejder for demokrati og menneskerettigheder. Det samme gælder vores eksisterende engagement i konkrete vand- og vejprojekter, uagtet at de går gennem regeringen”.

“Regeringens hetz mod de homoseksuelle skal ikke gå ud over de fattige ugandere, som vi allerede har forpligtet os overfor, og som har brug for rent drikkevand, eller befolkningen i det nordlige Uganda, som efter årtiers borgerkrig har brug for genopbygning og adgang til skoler og sundhedsklinikker”.

Den nye handels- og udviklingsminister har samtidig indkaldt Ugandas ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet.

Danmark fortsætter således støtten gennem den ugandiske regering til vandsektoren, hvor der skal sikres rent drikkevand til omkring 800.000 mennesker, hvilket også vil mindske dødeligheden hos ugandiske mødre og børn.

Danmark fastholder også støtten til de fattige i landets nordlige del, der har brug for veje til skoler, sundhedsklinikker og markeder, hvor de kan sælge deres varer.

Studier viser, at en enkelt kilometer landevej løfter næsten 20 personer op over fattigdomsgrænsen.

Se brev til præsidenten fra parlamentsmedlem, som sætter tvivl ved lovens lovlighed i relation til forfatningen og internationale konventioner på

Se Knud Vilbys blog på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/26/danmark-vil-hj-lpe-ugandas-homoseksuelle

Og telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/24-02-14/mogens-jensen-til-ugandas-pr-sident-ny-lov-vil-f-k
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-02-14/dansk-bistandsstop-til-uganda-kan-ramme-de-homosek

Læs om den nye ministers personlige engagement for de homoseksuelle i U-landsnyt.dks portræt af ham ved hans tiltræden på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-02-14/en-ny-minister-der-kom-som-en-stor-stor-overraskel