Mozambique: Dansk-støttet kursus i praktiske færdigheder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Gladis Johansson

Selv en ganske kort efteruddannelse kan give stort udbytte for ufaglærte i den uformelle økonomi. Det har Mozambiques fagbevægelse forsøgt at vise med nyt pilotprojekt.

Fagbevægelsen ønsker at påvirke udviklingen af landets faglige uddannelsessystem, som i dag ikke matcher virksomhedernes behov.

Der blev blandet mørtel, ført kabler og lagt rør på livet løs, da 45 arbejdere i Mozambiques hovedstad Maputo for nylig gennemførte et 10-dages fagligt kursus.

Til forskel fra de fleste erhvervsrettede kurser i landet sad de 45 kursister inden for elektriker-, blikkenslager- eller murerfaget nemlig ikke bare på skolebænken.

En stor del af kurset var praktisk og bestod i, at kursisterne, under faglæreres vejledning, samarbejdede om at renovere to skoler i Maputo og omegn.

På erhvervsskolen byggede blikkenslagerne bl.a. nye toiletfaciliteter til kantinen.

På folkeskolen reparerede murerne tage og gulve i lokaler, der hidtil havde været uegnede til undervisning, mens blikkenslagerne renoverede de sanitære installationer, og elektrikerne installerede lys i en række klasselokaler, så de nu også kan benyttes til aftenundervisning.

Udbytte med få ressourcer

Kurset er gennemført som pilotprojekt af Ulandssekretariatets samarbejdspartner, den mozambiquanske hovedorganisation OTM-CS med rådgivning fra Ulandssekretariatet og fagforbundet 3F og finansiering fra den danske ambassade i Mozambique.

“Netop den praktiske karakter får kurset til at adskille sig fra de fleste andre erhvervsrettede kurser”, siger Jan Hjort, leder af Ulandssekretariatets kontor i Maputo, som har været med i projektet:

”Ideen er i praksis at vise, hvor stort et udbytte man kan få af selv meget korte efteruddannelseskurser. Og meningen er at præsentere regeringen for forslag til, hvordan man kan udnytte de knappe ressourcer og lave korte, målrettede erhvervskurser, der skaber arbejdspladser og øger både produktivitet og kvalitet,” siger Jan Hjort.

Undervisning i selvstændig virksomhed

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/erhvervskursus-skal-vise-vejen-til-bedre-uddannelse-i-mozambique

Gladis Johansson er medarbejder i Ulandssekretariatet.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, fagbevægelsens organisation for udviklingsbistand.