En 37-årig tidligere topchef i den internationale bank Credit Suisse har ved retten i Brooklyn som den første erklæret sig skyldig i den store korruptions- og svindelsag, der har kostet Mozambique en gæld på mere end 12 milliarder kroner. Belastningen for det fattige land var så stort, at det i 2016 måtte gå i betalingsstandsning, fordi det ikke kunne betale afdragene på svindellånene.
Den amerikanske domstol har anklaget i alt syv personer, fordi deres handlinger har medført tab for amerikanske borgere og selskaber, og fordi amerikanske banker er brugt til blandt andet hvidvaskning af korruptionspengene. Den har desuden varslet at flere involverede efterforskes, især i toppen af Mozambiques politisk-økonomiske elite.
Hvidvask – og meget mere
Detelina Subeva er tidligere chef for Credit Suisse’s international finansafdeling i London. Hun rejste frivilligt til New York for at indrømme deltagelse i hvidvask af nogle af korruptionspengene.
Den amerikanske domstol anklager den arabiske forretningsmand, Jean Boustani, fra firmaet Privinvest, for at have betalt mindst 300 millioner kroner i bestikkelse til mozambiquiske politikere og embedsfolk og 72 millioner kroner til sine medsammensvorne i Privinvest. Firmaet indgik i midten af 2010’erne tre store kontrakter med den mozambiquiske stat om leverancer af skibe, værfter og andet maritimt.
Aftalerne var fra deres vorden korrupte og alene oprettet med svindel for øje. Subeva og to tidligere kolleger i Credit Suisse oprettede lån til de tre Privinvestprojekter. Alle tre kollapsede efter få år. På dette tidspunkt havde de videresolgt gælden til international investorer. Undervejs skjulte de låntagernes tvivlsomme karakter for bankens interne revision.
Kaution – efter aftale med anklagerne?
Boustani blev som den første af de syv anklagede fængslet sidste år i USA for sin rolle i svindelen, og det formodes, at dele af det samlede anklageskrift er bygget på hans oplysninger til anklageren. Subeva har muligvis tilsvarende indgået en handel med anklagerne om strafnedsættelse – i hvert fald var tre andre anklager mod hende frafaldet, da hun i mandags mødte op foran dommer William Kuntz II i Brooklyn.
Subeva blev løsladt på kaution og lovede at vende frivilligt tilbage til New York, når domstolen fastsætter straffen.
Også finansministeren
Mozambiques tidligere finansminister, Emmanuel Chang, er endnu en hovedanklaget. Han forsynede lånene med ulovlige statsgarantier og blev i slutningen af december anholdt i Johannesburgs lufthavn efter en udleveringsbegæring fra de amerikanske anklagere.
Efterfølgende har også Mozambique krævet Chang udleveret til retsforfølgelse. En sydafrikansk domstol har besluttet at imødekomme begge udleveringsanmodninger, hvorefter Sydafrikas justitsminister Michael Masutha i onsdags afgjorde, at Chang skal udleveres til landets nære politiske allierede, Mozambique. USA ventes ifølge mozambiquiske kilder at appellere denne afgørelse.
I Mozambique har flere civilsamfundsorganisationer protesteret over den sydafrikanske afgørelse: “Det er vigtigt, at Chang retsforfølges i USA, så flere oplysninger om sagen kan blive offentlige,” siger Borges Nhamire fra en af landets vigtigste rettighedsorganisationer, Centro de Integridade Pública, CIP.
CIP begrunder holdningen med, at ”mozambiquiske domstole enten ikke har kræfter til eller interesse i at opklare sagen.”
Ingen tillid til egne domstole – trods dansk støtte
CIP har i årevis forgævet krævet, at landets myndigheder fandt og straffede de skyldige. CIP har også forsøgt at skabe opbakning i landet for at staten ikke betaler den store gæld, svindelen har påført Mozambique.
Chang tilhører samme politiske parti, Frelimo, som den nuværende præsident – partiet har regeret Mozambique uden ophør siden landet blev selvstændigt i 1974.
Først da den amerikanske domstol fik Chang arresteret gik det mozambiquiske retsvæsen endelig i gang med en større kulegravning, og siden er en lang række – også prominente – personer arresteret.
Mozambique har også givet varsel ved en domstol i London om ikke at ville betale gælden, men landet har sideløbende forhandlet en aftale med nogle af kreditorerne om at pantsætte fremtidige gasindtægter som afdrag på dele af lånene.
Danmark har gennem Danida støttet både en forbedring af Mozambiques retsvæsen – og CIP.