MS om finansloven: Historien vil dømme Danmark hårdt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Det står i skærende kontrast til, hvad Lars Løkke Rasmussen (V) sagde, da han for under to måneder siden stod på talerstolen ved FN-topmødet i New York om FNs nye verdensmål for bæredygtig udvikling”, skriver organisationen i en presseudtalelse torsdag.

Statsministeren sagde ordret:

”Historien vil dømme os – holde os ansvarlige for opnåelsen af disse mål (dagsorden 2030, red.), som vi skylder vore børn og børnebørn”.

“Katastrofalt signal at sende”

Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde, seniorforsker Helle Munk Ravnborg, siger:

“Mens millioner flygter fra krig, fattigdom og mangel på demokrati vælger den danske regering at skære ca. hver femte krone af udviklingsbistanden. Det er et katastrofalt signal, som uundgåeligt vil få alvorlige konsekvenser for mange af verdens fattigste”.

“Udviklingsbistand alene forandrer ikke verden, men den kan være med til at sikre de betingelser, som gør, at der skabes demokratiske spillerum i udviklingslandene og at de fattigste kommer med i den økonomiske udvikling. Det er både i deres og vores interesse”, tilføjer hun.

“Med den nye finanslov giver Danmark slip på rollen som foregangsland og signalerer til verden, at vi som et af verdens rigeste lande er mest optaget af at øge vores egen velstand og privatforbrug”.

“Det er en stor fejltagelse. Historiens dom over denne kurs vil blive hård”, anfører Helle Munk Ravnborg.

“Vi har en klimagæld at indfri”

Også i klimaforhandlingerne har Danmark igen og igen over det seneste årti lovet at finde nye midler til løsning af klimaproblemerne.

De klimaproblemer, som verdens fattigste lande og befolkningsgrupper står med nu på grund af rige landes udledning af CO2 over de sidste 100 år, gør MS gældende.

Danmark har en klimagæld at indfri, og Lars Løkkes løfte tilbage fra COP15 (i København) skal holdes. Det er en afgørende forudsætning for en ambitiøs og bindende aftale i Paris.

“Med finansloven løber Danmark fra sit ansvar om at kompensere verdens fattigste lande og befolkningsgrupper for de klimaskader, vi i verdens rigeste lande har forårsaget”, hedder det.

“Tværtimod skærer man drastisk ned i de midler, som skulle hjælpe folk i u-landene med at stå imod ødelæggelser af deres livsvilkår”.

MS skal selv spare 40 mio. kr. i ét hug

For Mellemfolkeligt Samvirke betyder finansloven en besparelse på over 40 millioner kr. i 2016 – med ca. en måneds varsel.

Det kommer efter at organisationen har haft et “godt og solidt samarbejde med Udenrigsministeriet og den danske stat, siden man i marts 1963 underskrev den første aftale om at deltage i udmøntningen af dansk udviklingspolitik”, lyder det fra den centralt placerede danske NGO.

“Det er rystende. Mellemfolkeligt Samvirke har haft et godt og solidt partnerskab med den danske stat over de sidste 50 år, herunder en rammeaftale, som skulle give os en økonomisk forudsigelighed for den kommende fire-års periode”, uddyber Helle Munk Ravnborg.

“Nu beslutter regeringen så at skære vore bevillinger voldsomt ned og med ekstrem kort varsel. Vi føler, det er et markant brud på en ellers god samarbejdskultur, slutter Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde siden 2013.

Yderligere oplysninger hos:

Pressechef Mikala Rørbech

tlf. 60 43 43 21 oge-mail: [email protected]