MSF: Hver femte barn kan få gavn af varme vacciner

Laurits Holdt

Nyt undersøgelse fra Læger uden Grænser (MSF) viser, at stivkrampevaccine er effektiv i op til en måned uden den krævede afkøling. Det kan betyde, at millioner af børn i fjerne egne nu kan blive vaccineret.

GENEVE, 22 April 2014 (Læger uden Grænser): Behovet for, at vacciner skal holdes konstant afkølede, er blevet en stor barriere for at få udbredt vaccination i en situation, hvor én ud af fem børn hvert år går glip af livreddende vaccinationer.

Men de logistiske forhindringer ved “kølekæden’ – kravet om at holde vacciner kølet til mellem 2 og 8 grader – kan lettes, hvis medicinalvirksomheder indsamler flere oplysninger om, hvor følsomme vacciner virkelig er over for varme.

Det bekræfter en ny undersøgelse af stivkrampe-vaccine foretaget at Læger uden Grænser (MSF).

“Vores erfaring er, at kravet om at holde vacciner i kølekæden hele vejen til patienten ganske enkelt er en af de største barrierer for en effektiv vaccine-reaktioner fra organisationer som MSF,” siger Dr. Greg Elder, vicedirektør for Operations i MSF .

“Hvis flere vacciner kunne bruges sikkert uden for kølekæden i en periode, især i den sidste strækning af deres rejse til mennesker i de mest afsides områder, ville vi være i stand til at nå langt flere børn.”

22 millioner børn mangler vacciner

Dagens krav er, at vacciner skal transporteres og opbevares i en konstant kølekæde fra det tidspunkt, de forlader producenten, indtil de bliver brugt.

Det giver store logistiske udfordringer for udbydere af vaccination, der skal sikre, at kølekæden bevares hvert trin af vejen.

Det er ikke en stor udfordring i de rige lande, men en væsentlig hindring i udviklingslande, især i områder der er varme, ligger isoleret og mangler pålidelig elektricitet til køling.

Problemer med at få vacciner ud til sådanne steder er en væsentlig årsag til lave immuniseringsgrader i visse lande, hvilket hvert år fører til, at flere end 22 millioner børn under et år ikke fuldt vaccineres.

Men stadig flere beviser peger på, at visse vacciner kan sikkert holdes ude af kølekæden i kortere perioder.

I en såkaldt “kontrolleret temperatur kæde” (CTC) kan nogle vacciner forlade kølekæden i en kort periode, lige før de bliver brugt, hvilket letter logistikken i transport af vaccinen i den sidste, kritisk fase af dens rejse fra distriktet eller sundhedscenter til fjerne landsbyer .

Medicinalvirksomhederne skal yde en større indsats

“Det er en barriere, der kan tackles og overvindes. Et spørgsmål om politisk vilje og handling for at opfylde behovene hos børn i udviklingslandene snarere end for den økonomiske bundlinje,” siger Kate Elder, vaccine-politisk rådgiver for Læger uden Grænsers Access kampagne .

“For at lette byrden fra kølekæden har vi brug for, at farmaceutiske virksomheder anvender deres eksisterende data og genererer nye oplysninger om deres vacciners sande varmestabilitet og viser, at nogle af dem er effektive, når de tages i brug uden for den strengeste kølekæde”.

“Dette er gjort før, men i meget sjældne tilfælde. Vi har behov for, at flere virksomheder gør en større indsats “.

Kun én vaccine er godkendt til ”varm” transport

Kun én vaccine hidtil er blevet anbefalet til brug af World Health Organization (WHO) i CTC-forhold.

Men AfriVac-vaccinen, der anvendes til at vaccinere mod stammer af meningitis A (hjernehindebetændelse) i Afrika syd for Saharas meningitisbælte, blev godkendt i november 2012 til brug i op til fire dage ved op til 40 graders varme.

MSFs forskningsenhed Epicentre har for nylig gennemført en undersøgelse, der viser, at en stivkrampe-vaccine også kan bruges sikkert i CTC-forhold.

I løbet af 2013 har Epicentre, MSF og partnere gennemført en undersøgelse for at fastslå stabiliteten og den fortsatte effekt af en indisk stivkrampevaccine, opbevaret i en kontrolleret temperaturkæde ved omgivende temperaturer på op til 40 grader i op til 30 dage.

I undersøgelsen sammenlignedes vaccinens effektivitet i to grupper af kvinder, der modtog vaccinen, efter enten at være holdt i en streng kølekæde eller ude af kølekæden i op til 30 dage.

Undersøgelsen viste, at begge grupper kvinder var tilstrækkeligt beskyttet mod stivkrampe.

“Undersøgelsens resultater tyder på, at stivkrampevaccinen fra Statens Seruminstitut i Indien er stabil, sikker og immunogen (skaber immunitet) uden for den strenge kølekæde,” siger Dr. Rebecca Grais, direktør for epidemiologi ved Epicentre.

“Dette resultat, håber jeg, vil tilskynde klare retningslinjer for en mere fleksibel udnyttelse af stivkrampevaccinen i CTC-vilkår, så flere mennesker i fjerne områder kan blive vaccineret.”

Venter på næste generation af varme-resistente vacciner

De positive resultater og præcedens for re-licensering af MenAfriVac-vaccinen bør presse medicinalfirmaer til mere aktivt at generere og offentliggøre data om varmestabile vacciner og søge godkendelse til at genmærke dem til brug uden for en streng kølekæde, mener organisationen.

“På kort sigt er det op til de farmaceutiske virksomheder at generere data og tage initiativ sammen med tilsynsmyndighederne, så deres vacciner kan relicenseres (udstyres med en ny licens, red.) til brug uden for den strenge kølekæde,” siger Dr. Greg Elder, vicedirektør for Operations i MSF.

“På længere sigt ønsker vi, at den næste generation af vacciner skal udvikles og licenseres med ambitiøse mål for varmestabilitet, så dette problem undgås fra starten.”