Det gigantiske bioreservat Maya i Guatemala er det tredje mest naturrige område i verden. Naturarealet er strengt beskyttet, men alligevel foregår der en omfattende skovhugst og ødelæggelse af natur.
Det er primært narkosmuglere, der står bag, konkluderer et nyt studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Land Use Policy.
Det sker primært gennem kvægdrift. Men lokale småbønder har ikke nogen stor andel i afskovningen, selvom de til tider bliver beskyldt og dømt for naturødelæggelserne.
Laguna del Tigre er et af områderne i den gigantiske regnskov, der er 5 gange større end Sjælland, og her viser 87 procent af de fotografier, som forskerne har brugt i studiet, en sammenhæng mellem ændringer i arealanvendelse og kvægdrift.
”I landsbyer som Uaxactún med 1.300 indbyggere har landbruget kun forårsaget lidt skovtab,” lyder det i studiet.
De forbinder derimod de store landbrug, som står for langt størstedelen af naturødelæggelserne, med narkosmuglere. Det har længe været kendt lokalt, at narkobander hærger naturområdet.
Det foregår gennem en strategi, der kaldes ”pago o plomo”, og handler om valget mellem at modtage bestikkelse (pago) eller en kugle (plomo).
Lokalbefolkningerne beskytter ellers deres områder bravt, da det har taget flere årtier at tilkæmpe sig retten til dem, understreger forskerne.
”Formålet med narko-gårdene er ikke at tjene penge, men at rense og aflægge narko-kapital. Smuglerorganisationerne kan tåle at miste titusinder, om ikke hundredetusinder, af dollar i investering for at bygge gårde til kvægdrift i beskyttede områder for at lade fly fyldt med kokain lande blot få gange,” skriver forfatterne til studiet.
Krigen mod narko
Hele vejen op fra latinamerikanske lande som Colombia gennem Mellemamerika og op til grænsen til USA er præget af narkotika. Derfor har amerikanerne samarbejdet med flere latinamerikanske nationer i den såkaldte ”krig mod narko”.
”Narko-kapitaliserede gårde i Maya Bioreservat er et produkt af den amerikanske krig mod narko i Latinamerika, der gennem en kattens leg med musen har skubbet kokainsmuglingens ruter væk fra Caribien og ind i Mexico og senere Guatemala og Honduras,” påpeger forskerne.
I stedet foreslår de, at der kommer mere støtte til lokalsamfund og de lokalt administrerede skovområder.
Tikal, der er på UNESCO’s liste over verdensarv og tiltrækker mellem 120.000 og 180.000 turister årligt.