Docs & Talks
Docs & Talks er en filmfestival arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Cinemateket og Forum for Film og Formidling.
Festivalen viser dokumentarfilm om globale konflikter og udviklingstendenser efterfulgt af foredrag og debat med DIIS-forskere, instruktører og inviterede eksperter – fra migranter til militærfolk.
Docs & Talks finder sted i Cinemateket i København fra d. 21.- 26. februar 2017.
Hvad er formålet med Docs & Talks?
Vi har to formål: At knytte forskningsformidling sammen med film, der matcher tematisk, for dermed at skabe dialog og debat om aktuelle emner, men også at åbne forskernes øjne for filmmediet som en måde, at formidle forskning på.
Er det ikke bare en dokumentarfilm efterfulgt af en snak? – det er da set før? Hvad er det nye?
Det nye er, at vi giver mere plads til snak-delen, så den bliver mere bastant, end man måske er vant til fra den her type arrangementer. Vi vil gerne give tid til, at man kan nå i dybden med de problematikker, som filmene rejser, og give plads til, at også den forskningsbaserede viden kan komme til udtryk. Og så vil vi prioritere, at publikum kan få stillet de spørgsmål, de måtte have.
Hvad er det filmmediet kan i forhold til forskningsformidling?
De to ting kan noget forskelligt og derfor berige hinanden. Filmen kan sætte billeder og ansigter på den givne tematik og åbne den op for tilskueren på en meget effektiv måde. Det kan man ikke skrive sig frem til i en forskningsartikel. Så filmen er en god måde at varme publikum op på. Forskningen kan efterfølgende bidrage med nuanceret indsigt i det samme emne, så samtalen forhåbentlig bliver bredere end det, filmen viser os.
Vi vil også gerne vise, at dokumentargenren spænder bredt. Derfor har vi sammensat programmet ud fra et ønske om diversitet, ikke bare i emner men også i genrer. Ja, de er alle dokumentarfilm, men de dokumenterer verden på vidt forskellige måder. Nogle går helt tæt på de mennesker, vi følger, fór eksempel The Longest Run, som følger to flygtningedrenge i et ungdomsfængsel i Grækenland. Andre behandler et emne mere overordnet, for eksempel Poverty Inc., som tager et emne, humanitært arbejde, og belyser det fra mange vinkler.
I har emner som krig, fattigdom og flugt på programmet. Altså ret tunge emner. Hvordan kan det være?
DIIS' udgangspunkt er jo de store internationale emner, så derfor er det naturligt også dem vi kredser om på Docs & Talks. Det er nogle vigtige emner at tage op i al deres kompleksitet. Udfordringen for os har været at matche de problematikker, man forsker i på DIIS, med film, som kan belyse dem. Men vi er så heldige, at det er emner, der bliver lavet nogle rigtig gode film om. Faktisk har vi nærmere måtte begrænse os, fordi udvalget har været så stort.
Vores daglige nyhedsstrøm er allerede fuld af krig og ulykke. Så hvorfor fokuserer I også på det?
Vi synes netop, det er vigtigt, fordi emnerne er så meget i medierne, at få dem nuanceret. At få sat nogle andre billeder på end nyhedsmedierne giver os. Det gør vi for eksempel med vores kortfilmsprogram om Syrien, hvor vi zoomer ind på nogle af de visuelle udtryk, som oprøret og krigen i Syrien har affødt. Udtryk, som er skabt af syriske kunstnere og filmskabere.
Vi har også arbejdet med en overordnet tematik, Danmarks krige, fordi det er et vigtigt emne at behandle i en krigsførende nation. Vi belyser det fra forskellige vinkler med filmene The Mission, om den fredsbevarende FN-indsats i Mali, og Tell Spring Not To Come This Year, der følger de afghanske soldater, der har overtaget kampen mod Taleban i Helmand-provinsen efter Nato og de danske troppers exit, og indirekte med filmen Of Men and War, der handler om terapeutisk behandling af PTSD, som er en yderst relevant debat i en dansk kontekst også.
Hvem er jeres målgruppe?
Den er meget bred. Vi håber både at nå ud til fagfolk, filminteresserede, studerende, forskere og helt almindelige biografgængere eller nysgerrige samfundsborger. Man skal ikke være bange for, at det er for svært eller for tungt, for vi formidler det selvfølgelig, så det er tilgængeligt for alle.
Sara Thelle er sammen med Mira Bach Hansen initiativtager til foreningen Forum for Film og Formidling, en frivillig forening, der har til formål at virke for udbredelsen og formidlingen af den ikke-kommercielle dokumentarfilm i Danmark.
Docs & Talks er blevet til i et samarbejde mellem Forum for Film og Formidling, DIIS og Cinemateket med støtte fra Det Danske Filminstitut.