Nyt dansk-udviklet værktøj til at checke virksomheders forhold til menneskerettighederne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

3 danske organisationer har udviklet et nyt værktøj til vurdering af danske og internationale virksomheders overholdelse af menneskerettighederne.

Det er Dansk Industri (DI), Institut for Menneskerettigheder og Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU), der har udarbejdet et nyt værktøj til virksomhederne, hvor de kan teste deres efterlevelse af menneskerettighederne overalt på kloden. Håbet er, at systemet, der er det første af sin art, kan blive international standard, skriver Berlingske Tidende onsdag.

– Andre har lavet vejledninger på dette område. Det særlige er, at man har taget konventionerne og anvendt dem til noget praktisk, siger DIs afsætningspolitiske chef, Henriette Søltoft, om det såkaldte Human Rights Compliance Assessment Tool.

Det internet-baserede værktøj vil, når det er færdigt, bestå af over 350 spørgsmål med mange flere underspørgsmål, som virksomhederne kan teste sig selv og deres leverandører i Den 3. Verden med.

I første omgang begynder man med at lancere The Quick Check, som er 30 basale spørgsmål à la “Har medarbejderne ret til at organisere sig og forhandle løn kollektivt?” med tilhørende underspørgsmål. Denne test vil være gratis, men når sitet er fuldt udbygget med bl.a. landeanalyser og dillemmaspørgsmål – »hvad gør du, hvis…?« – vil virksomhederne skulle abonnere på det.

Virksomheders efterlevelse af menneskerettigheder er den mindst udviklede del af debatten om virksomhedernes sociale ansvar, der for alvor tog fart i 1990erne og kulminerede med FNs Global Compact-aftale, hvor virksomheder kan tilslutte sig et sæt af principper for spørgsmål som korruption, menneskerettigheder og miljø.

Selv om danske virksomheder er langt fremme, har flere prominente af dem været gennem vridemaskinen. Det gælder eksempelvis Carlsbergs uheldige tilstedeværelse i Burma og Falcks vagtopgaver på den ulovligt besatte Vestbred.

– Mange virksomheder tror, at menneskerettigheder kun handler om ytingsfrihed, tortur og tvang. Men det handler også om retten til en bolig, rent vand og retten til at organisere sig, siger manager Peder Michael Pruzan-Jørgensen fra PriceWaterhouseCoopers til Berlingske Tidende. Han har længe har beskæftiget sig med disse spørgsmål.

Værktøjet findes på www.humanrightsbusiness.org