Nyt indeks: Danida satser i verdens mest korrupte u-land

Forfatter billede

Danmark anses som verdens mindst korrupte land i den årlige rangering af lande kloden rundt, hvor man vurderer omfanget af korruption i den offentlige sektor. Men der er langt fra den danske førsteplads til forholdene i de u-lande, vi bistår, og ikke mindst i det land, regeringen vil gøre til største aftager af danske midler.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og regeringen har nemlig besluttet, at det borgerkrigsramte og kaotiske Afghanistan i de kommende år skal være største samarbejdspartner for Danida, hvorved bl.a. Tanzania sættes i skyggen.

Netop Afghanistan er – igen i år – den absolutte bundskraber blandt verdens nationer på korruptions-oversigten fra vagthunden Transparency International.

Afghanernes bon-kammerater som agterlanterne er det tillukkede kommunistiske Nordkorea og den sammenbrudte statsdannelse Somalia på Afrikas Horn. Det fremgik, da årsindekset kom ud i Berlin onsdag.

Det vil sige, at disse tre lande er mest gennemsyret af korruption af alle globalt set med alt hvad det indebærer af svindel, bestikkelse og misbrug af offentlige midler; herunder også udenlandske bistandsmidler.

Også Somalia (ikke mindst selvstyreområdet Somaliland) ventes at få flere danske bistandskroner de nærmeste år, idet Friis Bach har lagt sig fast på en linje, der især tilgodeser verdens såkaldte skrøbelige stater, dvs lande der er særligt fattige, udsatte – og konfliktramte.

Ni korrupte lande og dansk bistand

Allerede i dag befinder ni af de lande, som i særlig grad – og længe – har fået danske u-landskroner, sig langt nede på indekset og er dermed fedtet dybt ind i korruption; så langt nede, at de ligger under nr. 100 på indekset.

Indekset måler en stribe faktorer, der tilsammen tegner et billede af svøben og dens omfang. Jo længere nede et land står på indekset, desto mere korrupt er det.

De ni lande er:

* Tanzania i Østafrika (nr. 102)
* Niger i Vestafrika (nr. 113)
* Mozambique i Sydøstafrika (nr. 123)
* Uganda i Østafrika (nr. 130)
* Kenya i Østafrika (nr. 139)
* Bangladesh i Sydasien (nr. 144)
* Burma (nr. 172) – fremover betragtelig modtager af dansk bistand

Dertil kommer så Afghanistan og Somalia, som deler plads nr. 174 med nordkoreanerne og – som det ses – ligger Burma kun en streg over.

Lyspunkter er først og fremmest Danida-landene Ghana i Vestafrika, der indtager pladsen oppe som nr. 64 (foran f.eks. Italien og Grækenland), Burkina Faso i Vestafrika som nr. 84 og kobberlandet Zambia i det sydlige Afrika, der kommer ind på plads nr. 88.

Her er pressemeddelelsen onsdag fra Transparency International
http://www.transparency.org/news/pressrelease/20121205_governments_should_hear_the_global_outcry_against_corruption

Mere om forholdene i Afghanistan på
http://blog.transparency.org/2012/12/03/corruption-perceptions-index-2012-will-demand-a-new-tack-in-afghanistan

Se også om Friis Bachs seneste besøg i Afghanistan på
http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/newsdisplaypage/?newsID=376BE674-0B94-4904-8B93-9BCE12B37809