Odense på vej til at blive Fairtrade By

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Indenrigsministeren har ryddet tvivl om kommuners samarbejde med Fairtrade By af bordet. Derfor vil Odense nu følge bl.a. Århus og København, der allerede er Fairtrade Byer.

Odense var i sensommeren 2012 tæt på at opnå status som Fairtrade By, men projektet blev sat på stand-by, da Statsforvaltningen i Midtjylland udtalte, at Aarhus Kommunes arbejde med Fairtrade By var ulovligt.

Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har netop underkendt Statsforvaltningens udtalelse og meldt ud, at kommuner lovligt kan arbejde med Fairtrade.

Odense Bære-dygtighedsråds formand, borgmester Anker Boye (S), glæder sig over, at projektet nu kan startes op igen, så Odense får status som Fairtrade By efter sommerferien 2013. Det skriver Odense Bæredygtighedsråd i en pressemeddelelse mandag.

Beslutningen om at Odense skal være Fairtrade By blev taget af Odense Byråd i marts 2012, hvor Odense Bæredygtighedsråd blev udpeget til at være bindeled til lokale aktører. Rådets formand Anker Boye ser frem til, at projektet nu løbes i gang igen:
 
“Jeg glæder mig meget over ministerens afgørelse. Vi taler jo ofte om at udvise samfundsansvar og rigtig mange virksomheder er nået langt på dette område. Men jeg mener, at samfundsansvar må udvises af alle aktører og selvfølgelig også af kommuner”, siger Anker Boye.

Han lægger ligeledes vægt på, at Fairtrade By er et initiativ, som samler kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner, uddannelsesinstitutioner m.fl. om at fremme etisk forbrug i Odense.
 
Torben Jarlstrøm Clausen, Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat, som er projektleder på Fairtrade By i Odense, ser frem til at puste liv i projektet:
 
” Vi var faktisk nået ret langt i processen sidste år og havde fået det meste af organiseringen på plads. Forskellige aktører i byen bød ind på projektet og vi havde fået et godt samarbejde med den frivillige verden. Så nu skal vi have knyttet kontakterne igen og komme i gang hvilket jeg ser frem til”, fortæller han.
 
Om Fairtrade By Odense

Projektet er sat i søen af Odense Byråd og gennemføres med Odense Bæredygtighedsråd som bindeled til eksterne aktører.
 
Fairtrade By er et koncept for kommuner, der vil arbejde med etisk forbrug og samtidig samle kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner og organisationer om et fælles projekt. Fairtrade har generelt til formål gennem handel at forbedre arbejds- og levevilkår for nogle af verdens fattigste bønder.
 
I Danmark har bl.a. Københavns og Århus Kommune status som Fairtrade By. At bruge fairtradeprodukter er en enkel og synlig måde at signalere på, at byen tager et socialt og globalt ansvar.
 
Fairtrade By skal således bidrage til at øge opmærksomheden omkring etisk handel både internt i kommunen og blandt byens caféer, butikker, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner m.m.

I Danmark er byerne Haderslev, Horsens, Frederiksberg, Århus og København Fairtrade Byer og Bornholm er Fairtrade Ø.

Læs mere om Fairtrade By her:
http://fairtrade-maerket.dk/bliv-fair/fairtrade-by

Yderligere oplysninger hos:
Torben Jarlstrøm Clausen, projektleder, Odense
Kommunes Bæredygtighedssekretariat:
tlf. 24 59 76 56 og e-mail: [email protected]