Jeg sidder i en lejlighed ikke langt fra Kibera. Det nationale fjernsyn kører og fortæller, at på de fleste valgsteder ser de næsten ingen vælgere. Billeder viser ivrige reportere i de tomme skolelokaler, der er omdannet til valgsteder.
Pludselig hører jeg skud. Det lyder, som om de kommer ret tæt ved. Jeg ser ud af vinduet og får øje på vagterne, der går ude på gaden og ser, hvad der sker. Der falder ret hurtigt ro på, men hele stemningen i Nairobi viser anspændthed. Det viser sig at være et valgsted i nærheden, hvor oppositionen har prøvet at blokere stedet. Politiet var tilstede og forhindrede aktivisternes forsøg.
Det er oppositionslederen Raila Odinga og hans alliance NASA, der har opfordret til at boykotte valget. Nogle steder i Kibera har Odinga-tilhængere blokeret indgangen til valgstederne. Som for eksempel til skolen Olympic, som ligger i den bedre ende af Kibera.
En episode i Mombasa er ved at udvikle sig til optøjer, men heldigvis holder politiet sig i ro. Valgstedet lukker og folk bevæger sig væk fra området og det ender ikke i vold.
I Kibera kan vi fra lang afstand høre skud og får at vide, at politiet bruger tåregas.
Flere gange hører vi helikoptere i luften.
Flere af de store veje ind til Nairobi er blokeret af ”protesters”, som er tilhængere af oppositionen. Så snart politiet har ryddet blokeringerne, vender oppositionstilhængerne tilbage.
Unge ønsker forandring
Jeg sidder sammen med en af de mange unge tilhængere af Raila Odinga, der ønsker forandring. Han fortæller, at de fleste siddende politikere og folk ved magten er bange for, at Odinga kommer til magten.
”Han vil vaske alle steder rene for korruption. Folk er trætte af arrogante politikere som Uhuru Kenyatta, der kun tænker på sig selv og sin egen stamme, kikuyerne.”
Min unge kilde er Odinga-tilhænger og boykotter valget i dag. Han kommer fra kysten, men bor i Nairobi i håbet om en bedre fremtid.
Landets valgkommission, IEBC (Independent Electoral and Boundaries Commission), melder stadig fem timer efter, at valget startede kl. 6 torsdag morgen, at der ikke har været mange vælgere tilstede på valgstedet. Senere melder TV omkring kl. 1 middag, at der er flere, der kommer og stemmer. Kl. fem vil valgstederne lukke.
Det var IEBC, der meldte, at der var irregularitet i forbindelse med transmissionen af valgresultatet i forbindelse med valget i august.
Hvem har vundet?
Den unge Kenya-stemme, som jeg er sammen med lige nu siger, at det viser tydeligt, at Odinga har magten over majoriteten her i Kenya.
”Når Odinga siger, at valget skal boykottes, så vil valget ikke vise noget som helst, og derfor bliver de fleste væk”.
Jeg afbryder ham og kommenterer, at det vel ikke er fair eller demokratisk, at nogle af Odingas tilhængere med magt blokerer et valgsted.
Jeg slår over på BBC News, der rapporterer, at politiet og oppositionstilhængere er kommet i konfrontation, fordi tilhængere af Odinga har villet blokere et valgsted. Oprindeligt vandt den siddende præsident, Uhuru Kenyatta, valget i august, men der var efterfølgende erklæret usikkerhed om selve valgproceduren, som betød omvalg.
Masser af politi i gaderne i hele Kenya
Lige siden har oppositionslederen Raila Odinga og hans allierede søgt om at få udskiftet valgkommissionen. Det er imidlertid ikke lykkedes, og her torsdag er valget i gang.
Mere end 10.000 politifolk og andre sikkerhedsfolk er klar. De internationale valgobservatører har valgt at neddrosle deres arbejde på grund af sikkerhedssituationen i landet.
IEBC besluttede senere på dagen at suspendere valget i nogle af landets counties (amter), da uregelmæssighederne var for mange. De får først mulighed for at stemme på lørdag.
Det store spørgsmål er nu, hvem den reelle vinder af valget er. Når dagens resultat bliver annonceret, vil det sandsynligvis blive Uhuru Kenyatta, der vinder, men der er stadig en stort flertal i den almindelige kenyanske befolkning på omkring 47 mio., der vælger oppositionslederen Odinga.
IEBC har nu nogle dage til at finde det endelige resultat.