Optrapning af volden i Mozambique

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De væbnede kampe mellem landets militær og oppositionsbevægelsen har i den seneste uge kostet næsten 50 soldater livet. Regeringspartiet Frelimo og oppositionsbevægelsen Renamo udkæmpede mellem 1977 og 1992 en blodig borgerkrig.

Mandag blev 12 soldater fra Mozambiques hær dræbt i et baghold af bevæbnede medlemmer af oppositionspartiet Renamo. Drabene kommer få dage efter at 30 soldater blev dræbt i kampe mod Renamo. Det skriver Africa Review.

Der foreligger ingen oplysninger om dræbte blandt Renamos soldater.

Bagholdsangrebet foregik i Gorongosa-regionen og Sofala-provinsen og skete angiveligt da soldaterne var i færd med at nedbrænde en mølle, der forsyner Renamo-soldaterne med mel.

Ifølge landets regering, der styres af partiet Frelimo, har Renamo optrappet angrebene i Sofala-provinsen. I den forløbne uge anklagede Maria da Luz Guebuza , der er gift med landets præsident Armando Guebuza Renamo, for at angribe og dræbe civile.

Mozambique blev uafhængig i 1975 efter at kolonimagten Portugal trak sig ud af sine afrikanske kolonier. Frihedsbevægelsen Frelimo satte sig på magten og omkring et år senere udbrød der borgerkrig da oppositionsgruppen Renamo greb til våben.

Renamo blev støttet at det daværende Rhodesia og senere Sydafrika og Frelimo blev støttet af Sovjetunionen. Borgerkrigen varede til 1992 og siden da har der været relativt roligt.

Frelimo har siddet på magten siden portugisernes exit

I det seneste år har Renamo udført en række angreb på regeringshæren, der kontrolleres af Frelimo. Der er dog ikke umiddelbart meget, der tyder på at de to bevægelser er på vej ind i en borgerkrig igen.

Kampene har sendt omkring 2.000 på flugt til nabolandet Malawi.

Læs mere: Flygtninge fra Mozambique går usikker fremtid i møde i Malawi.

I oktober skal landets befolkning vælge en ny præsident.

Se også en analyse af den politiske situation i Mozambique i artiklen Kunsten at slå en gammel og en frisk flue med et smæk.