Partierne om udvikling og klima: Socialdemokraterne

socialdemokraterne_logo_600x250
Thomas Jazrawi

92-Gruppen har interviewet politiske ordførere op til folketingsvalget. Vi bringer dem på Globalnyt. Her er det Socialdemokraterne, der taler. 

Mette Gjerskov, MF, udviklingsordfører, Jens Joel, MF, energi- og klimaordfører, Mette Reissmann, MF, miljøordfører

I hvor høj grad skal Danmark være globalt foregangsland på klimaområdet – herunder: Skal Danmark have egne klimamål for 2020 og perioden mellem 2020 til 2050 og hvad skal de i så fald bestå af?

Vi er allerede et af de mest ambitiøse lande i verden, og den position skal vi fastholde. Vi har sat høje mål om 40 % reduktion i CO2-udledningerne inden 2020 og vi vil være fri af fossile brændsler i 2050. I de kommende år skal vi naturligvis sætte nye mål, der sikrer, at vi når fossilfriheden om 35 år. Vi skal vise resten af verden, at det kan lade sig gøre, at være et velstående velfærdssamfund uden at det skader klima og miljø. Samtidig er vores energipolitik en rigtig god forretning for Danmark, med en tårnhøj eksport, der bliver ved med at stige. Det er win-win.

 Skal vi fortsat efterforske olie i Nordsøen og lede efter skifergas i undergrunden i Danmark – selvom videnskaben fortæller os, at min. 2/3 af de allerede kendte fossile brændsler skal blive i jorden, hvis vi skal nå 2-gradersmålet?

Vi skal undersøge alle muligheder, før vi udelukker eventuelle nye energikilder. Socialdemokraterne vil ikke have skifergas for enhver pris. Og det skal ikke ændre på vores vej frem mod fossilfriheden i 2050. Men vi er afhængige af gas indtil vi er i mål med den grønne omstilling, og hvis vi kan få fat i den gas herhjemme uden, at vi på nogen måde risikerer at skade grundvand eller miljø, så udelukker vi ikke noget på forhånd. Hvis det viser sig, at miljøet tager skade af skifergasudvindingen, så skal den ikke hives op. Det tager tid at omstille sine energikilder, og imens det sker, vil vi hellere producere vores olie og gas herhjemme, end importere den fra for eksempel Mellemøsten og Rusland.

Hvor stor skal Danmarks udviklingsbistand være, hvad skal den fokusere på og skal den danske klimabistand være ny og additionel – i den forstand, at midlerne ikke tages fra eksisterende udviklingsbistandsbudgetter?

 Udviklingsbistanden skal fastholdes på samme niveau, som vi har nu. Det er en ansvarlig udviklingsbistand, som vi kan være bekendt. Vi vil ikke skære i udviklingsbistanden, men hjælpe i nærområderne og sikre, at mennesker kan se en fremtid i deres egne lande. Vi skal bakke op – også økonomisk – om FN’s agenturer. Og så vil vi lægge os i selen for at få andre EU-lande op på et højere niveau, så de tager deres ’fair share’.

Skal Danmark være foregangsland i forbindelse med implementeringen af de nye globale bæredygtighedsmål, der vedtages i FN til september – og herunder have en national handlingsplan for dette, og for omstillingen i Danmark?

 Ja, Danmark er og skal fortsat være et foregangsland – også når det gælder bæredygtighedsmålene. Mogens Lykketoft sidder i formandsstolen når de vedtages og Danmark er vært for konferencen ’Women Deliver’ næste år – den første internationale konference efter vedtagelsen af målene. Det vil være naturligt, at vi – når vi kender de endelige mål – laver en national plan for, hvordan vi vil implementere målene herhjemme. Vi skal både bakke op om målene herhjemme og ude i verden.

Skal vi have en ny national bæredygtighedsstrategi, der bl.a. giver en ambitiøs plan for, hvordan vi skal bringe vores ressourceforbrug i Danmark ned på et niveau, så det svarer til klodens bæreevne?

 Regeringen lavede en ressourcestrategi i 2013, som skal sikre, at vi i højere og højere grad genanvender de materialer, som vi bruger. For eksempel blev kun 17 % af det organiske affald fra restauranter brugt som biogas dengang. Det skal øges til 60 % allerede i 2018. Vi har i Danmark en lang tradition for at tage hånd om vores naturressourcer, og det skal nu udbredes til alle vores materialer, så vi genbruger så meget som overhovedet muligt. En fornuftig brug af vores ressourcer er godt for vores miljø, for vores klima og for vores økonomi.

Kilde: 92-Gruppens Nyhedsbrev juni 2015