Paven måtte flygte fra storm ved Filippinernes ”ground zero”

Forfatter billede

Paven har netop indledt året med et besøg i det område i Filippinerne, hvor den voldsomme tyfon Hayian forårsagede de værste ødelæggelser i 2013, men han måtte i al hast forlade stedet på grund af en voldsom storm.  Besøget er et led i en katolsk klimaoffensiv i år.

En vindomsust pave måtte i hast forlade et arrangement i Filippinerne på grund af en voldsom storm. Pave Frans besøgte netop dette sted for at vis solidaritet med de mennesker, der her blev ramt af tyfonen Hayian i 2013.

Det skriver Ritzaus Bureau ifølge flere medier. Ifølge nyhedsbureauet døde en af pavens frivillige hjælpere i stormen, da et stålstillads væltede ned over hende.

Hayian er den voldsomste tyfon, der nogen sinde er målt over land, og den kostede mindst 7350 mennesker livet. Derfor er besøget også et led i den klimaoffensiv, som paven har meldt ud i 2015. Her forventes en aftale om klimaet i december i Paris, men der er lang vej igen.

Et klimatopmøde i Perus hovedstad Lima blev afsluttet i december med et skuffende resultat ifølge mange observatører. Paven har ligeledes udtrykt skuffelse over den seneste runde af klimaforhandlinger.

”Peru-mødet var ikke meget. Det skuffede mig. Jeg mener, at der var mangel på mod. Lad os håbe, at de delgerede i Paris vil være mere modige og bevæge sig fremad med dette”, sagde han ifølge den britiske avis The Guardian.

”Størstedelen af klimaforandringer menneskeskabte”

Journalister fik på en flytur under pavens besøg i det asiatiske ørige lejlighed til at høre mere om pavens syn på klimaforandringer.

”Jeg ved ikke, om det hele er menneskehedens skyld, men størstedelen er. For størstedelens vedkommende er det mennesket, der ødelægger naturen”, siger han ifølge The Guardian.

”Jeg mener, at menneskeheden er gået for langt. Gudskelov er der i dag stemmer, der taler for denne sag”, fortsatte han.

Paven udgiver i 2015 en såkaldt encyklika, det vil sige en skrivelse til biskopper og troende, om klimaforandringer. Den skal fordeles til tusindevis af katolske biskopper og præster, der kan sprede budskabet i deres menigheder.

Overhovedet af den katolske kirke taler netop klimaets sag i det vigtige år, hvor en international klimaaftale skal vedtages i Paris i december. Den skal afløse Kyoto-protokollen, som ikke har løst udfordringen med den stigende globale temperatur.