Prins Henrik i Vietnam: Gæster langhus og park for et dyr, man troede uddødt

saola_circle_image_hi_37218
Saolaen er et af de mest sjældne dyr i verden. Indtil det lille hjorteagtige dyr blev genopdaget i 1992, troede man, den var uddød.
Foto: WWF
Forfatter billede

Prins Henrik er i Vietnam frem til 5. november som præsident for WWF Danmark, som han tog initiativ til at danne tilbage i maj 1972, da han satte 35 indflydelsesrige personer stævne på Fredensborg Slot til det konstituerende møde.

Han besigtiger under sin ni dage lange rejse (fra 28. oktober) nogle af fondens projekter sammen med generalsekretær i WWF Danmark, Gitte Seeberg, skriver fonden på sit website .

På første del af rejsen besøges Ta Lai Longhouse, der er et langhus på en trædækket bakketop mellem regnskov og landsby i Cat Tien Nationalparken.

Huset, der er bygget af bambus og palmeblade, er et visuelt eksempel på, hvordan et socialt og miljømæssigt økoturismeprojekt kan se ud. Det blev opført i 2007 i et bredt samarbejde mellem WWF og de lokale myndigheder og har skabt nye muligheder i turistbranchen for landsbyens folk.

WWF’s Danida-støttede program har sikret finansiering af huset, der er et konkret svar på fremtidens økoturisme, hvor de besøgende tilbydes komfort, mulighed for vandreture, cykelture, kajak, mens det skaber udvikling for lokalbefolkningen, hedder det.

Se reportagen på 

http://www.wwf.dk/?14641/Langt-inde-i-Vietnams-skove 

Vietnam har i mange år været prioritetsland for Danida i bistanden, men nu trækker Danida sig ud, da landet vurderes for “rigt” til statslig dansk udviklingsbistand.

Overtro og tykhuder

Det er også i nationalparken, at Vietnams sidste næsehorn blev dræbt i 2011. Prinsgemalen og Gitte Seeberg skal se skelettet, som stadig er i parken.

Næsehornet er et af klodens mest truede arter. WWF arbejder intensivt på at stoppe krybskytteriet med særlig sigte på at udbrede information i Asien om, at hornet fra næsehorn ikke kan kurere kræft, som er en udbredt opfattelse i lokalområdet.
 
Prins Henrik og Seeberg besøger Bach Ma Nationalpark, som ligger mellem den nordlige og sydlige del af Vietnam, for at høre om, hvordan WWF gennem flere år har samarbejdet med parkmyndighederne for at beskytte den store parks dyreliv og natur.

Dette sker bl.a. ved at sikre alternative indkomstmuligheder for lokalbefolkningen, frem for at leve af at fælde træerne i skoven eller ødelægge dyrelivet.  

Den mystiske saola

Som afslutning på rejsen besøges det saola-beskyttede område i Luoi-distriktet. Saolaen er et af de mest sjældne dyr i verden. Indtil det lille hjorteagtige dyr blev genopdaget i 1992, troede man, den var uddød.

Tidligere var dens største trussel tigeren, men da de ikke længere lever i området, udgør mennesket nu den største trussel for saola-bestanden.

WWF har derfor uddannet en skovpatrulje, som patruljerer junglen for at sikre, at der ikke er uvedkommende i skovene.

Mere om saolaen på

http://wwf.panda.org/about_our_earth/species/profiles/mammals/saola

Patruljen fjerner også snarer, som ulovligt lægges ud. Sidste år fjernede den over 60.000 snarer.

Sideløbende samler skovvagten igler, der har en vigtig forskningsmæssig betydning. Forskere kan via DNA-prøver fastslå, hvilke dyr iglerne har suget blod fra de seneste tre måneder.

Det betyder, at iglerne kan give en vigtig pejling af, hvilke og hvor mange dyr, der lever i nationalparken.
 
Rejsen byder tillige på besøg i et område, hvor der lever sjældne gibbonaber.

Kender Vietnam godt

Prins Henrik tilbragte fem år som barn i det dav. Fransk Indokina og taler vietnamesisk blandt de fem sprog han bemestrer.

Her varetog hans far, grev André de Laborde de Monpezat, familieinteresserne i de industriforetagender, som farfaderen havde grundlagt ved forrige århundredskifte.

Prins Henrik var den første royale herhjemme, der gik aktivt ind i international naturbevarelse. Det er nu over 40 år siden.

Siden er prins Joachim trådt i hans fodspor som mangeårig protektor for miljø-NGOen CARE Danmark.