Rapport: Korruption koster årligt millioner af liv

Forfatter billede

Over 5.600 milliarder kroner tages årligt ud af fattige lande, hvor de mange penge ellers kunne have skaffet millioner af børn skolegang og lærere samt betalt for behandling af millioner af aids-ofre. Årligt koster korruption millioner af liv, siger ONE.

Verdens fattigste lande går årligt glip af mindst én billion dollars tilsammen, svarende til over 5.600 milliarder kroner.

Det sker, når korrupte embedsmænd trækker penge ud af deres lande gennem skattesnyd, underslæb og hvidvask af penge, skriver organisationen ONE i en ny rapport.

Meget af den fremgang, der ellers er sket inden for fattigdomsbekæmpelse i løbet af det seneste årti, bliver sat over styr af korruption og økonomisk kriminalitet, skriver ONE.

Organisationen har regnet på, hvor mange menneskeliv, der kunne være sparet, hvis de mange penge var blevet inden for de fattigste landes grænser og var kommet befolkningen der til gode.

ONE’s regnestykke viser, at korruption koster 3,6 millioner mennesker livet hvert år, fordi enorme summer trækkes ud af de fattigste lande i stedet for at blive investeret i sundhed, fødevaresikkerhed, infrastruktur og uddannelse.

G20-landene må gribe til handling

Alene i Afrika syd for Sahara vil et totalt opgør med korruptionen gøre regeringer i stand til at sende yderligere 10 millioner børn i skole, betale løn til en halv million skolelærere, behandle 11 millioner aids-patienter og betale for næsten 165 millioner vacciner, skriver ONE.

Organisationen opfordrer G20-landene til at drøfte problemet med anonyme dækselskaber, kapitalfonde og lignende strukturer, der gør det muligt at sende penge ud af fattige lande og videre til offshore-selskaber i skattely.

Blandt andet bør G20-landene sikre større åbenhed, så det er muligt at gennemskue, hvem ejerne bag et givent selskab er. Det kan forhindre, at selskaber og fonde bruges til at hvidvaske penge, skriver ONE.

G20-lederne mødes i Australien i november.

Læs rapporten fra ONE her