Rapport: Massiv EU-støtte til Arlas mælkepulver skader fattige bønder

Forfatter billede

Rigtig mange børn i Bangladesh kender DANO. Arla Foods’ danske mælkepulver har gennem årelang og massiv markedsføring fået en førerposition på det sydasiatiske lands marked.

Mange familier tager hellere DANO ned af hylden end de lokale pendanter, og for Arla er det en god forretning.

I 2010 gav salget en indtægt på 200 millioner kr. til mejerigiganten.

Men bag eksporthistorien gemmer sig en anden virkelighed, konkluderer rapporten “Milking the Poor”, som Mellemfolkeligt Samvirke/Action-Aid står bag, skriver NGOen i en pressemeddelelse tirsdag.

En virkelighed, hvor massiv EU-landbrugsstøtte giver Arla mulighed for at producere mælkepulveret i Danmark og sælge det til kunstigt lave priser.

Det skaber unfair konkurrence for de lokale bønder, som tvinges til at sænke deres priser og fastholdes i fattigdom, lyder det.

– Situationen er ret grotesk, siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach.

– Den massive EU-støtte er eneste grund til, at Arla kan producere mælkepulveret uden underskud. Det danske mejeri har enhver ret til at sælge mælkepulver i Bangladesh, men det bør ske på fair vilkår, der ikke skader de bangalske (små)bønder, mener hun.

De fleste lokale mælkebønder kan på nuværende tidspunkt ikke opnå en høj nok pris for deres mælk til at forsørge deres familier.

Det kan ændre sig gennem investeringer fra donorer og den bangalske stat i mælkesektoren, og ved at udenlandske mejerier som Arla begynder at opkøbe mælk lokalt i stedet for at sende den EU-støttede danske mælk tværs over jordkloden, gør rapporten gældende.

Investering i mælkesektoren vil give god mening – den har potentiale til at hive millioner ud af fattigdom i Bangladesh, hvor halvdelen af alle børn lever under fattigdomsgrænsen, hedder det.

ARLA: GÅR GODT FOR BØNDERNE

For nærværende har Arla ingen planer om at opkøbe mælk i Bangladesh, selv om det ikke kan udelukkes på sigt, siger direktør med ansvar for mælkepulver Frede Juulsen fra Arla, tirsdag til dagbladet Politiken.

Han siger, at mælkeproduktionen hos de lokale bønder har været stigende de seneste år, hvilket han ser som udtryk for, at de klarer sig godt.

– Vore priser for mælkepulver ligger ca. 30 procent over prisen for den lokale mælk. Derfor har jeg svært ved at se, at vores prisniveau ødelægger noget for de lokale bønder, siger Frede Juulsen til Politiken.

Trine Pertou Mach fastholder, at Arla presser de lokale bønder væk fra en af deres få leveveje: – Flere bønder fortæller, hvordan de er tvunget til at opkræve en pris, som end ikke dækker produktionsomkostningerne, siger hun til avisen.

MS: GØR NOGET UNDER EU-FORMANDSKABET

For at “undgå de ødelæggende globale konsekvenser af EUs landbrugs-politik i fremtiden” opfordrer Trine Pertou Mach kraftigt de danske politikere til at udnytte den historiske mulighed for at reformere EU-landbrugsstøtten under det danske formandskab for Unionens 27 medlemslande i første halvår af 2012.

– Det er ekstremt vigtigt, at vi ikke med fejlplaceret EU-støtte ødelægger lokale landbrugssektorer i udviklingslande. Det skal skrives ind med store bogstaver i den nye landbrugspolitik, som EU skal vedtage næste år, siger Trine Pertou Mach.

Europa-Parlamentet opfordrede også – i en resolution fra juni 2011 – til, at hensyn til u-lande medregnes i reformen af landbrugspolitikken for at undgå de skadelige effekter.

Man kan læse sammendrag af rapporten på
http://ms.dk/graphics/Ms.dk/Dokumenter/IftheCAPdoesntfitchangeit.pdf

Man kan læse hele Milking the Poor på
http://ms.dk/graphics/Ms.dk/Dokumenter/Milking-the-poor-english-version.pdf

Man kan læse Mellemfolkeligt Samvirkes politikpapir om EU’s landbrugspolitik på http://ms.dk/graphics/Ms.dk/Dokumenter/MSMENERomEUsfaelleslandbrugspolitik.pdf

Yderligere oplysninger hos:
forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach
tlf. 23 35 09 65 eller
pressechef Sara Schlüter på tlf. 60 43 43 21