Red Barnet kommer til penge og flytter

Redaktionen

Med omkring 20 millioner i ryggen fra salget af hovedkvarteret i Rantzausgade på Nørrebro rykker Red Barnet 1. oktober ind i nye lejede lokaler og større forhold i den tidligere LO-højborg på Rosenørns Allé 12-14, kun et stenkast fra radiohuset og den nye metrostation ved Forum i København.

Red Barnet har lejet anden, tredje og fjerde sal samt overetagen i fagbevægelsens historiske bygning, og råder her over et samlet kvadratmeterareal på 2.359 mod 1.420 m2 i Rantzausgade 60, dvs over en tredjedel mere plads.

Informationschef Vibeke Vinther siger til “u-landsnyt.dk”, at den ekstra plads giver større mulighed for at “byde andre indenfor” i huset og f.eks. holde konferencer og møder i en stor frokoststue, man vil råde over. En del af de ekstra kvadratmetre skal desuden bruges til en udvidet indsats for udsatte børn i Danmark.

Vibeke Vinther understreger, at “det betyder på ingen måde, at vi nedprioriterer vort internationale arbejde, men vi ønsker større fokus på udsatte børn i Danmark generelt. Vi har i de senere år mest satset på at hjælpe seksuelt misbrugte børn, men der er også andre grupper, som har hjælp behov, og dem vil vi gerne gøre mere for”. Organisationen har ca. 50 lokalkomiteer rundt om i landet.

Red Barnet bistår p.t. børn i 35 lande i Den 3. Verden og i flere andre lande, især i form af projekter og aktiviteter til fordel for børnearbejdere, sexslaver, børnesoldater m.v.

Red Barnet Danmark købte ejendommen Rantzausgade 60 i 1996, da man flyttede ind fra Hellerup, men bygningen vil i de kommende år kræve en del investeringer til vedligehold m.v., så organisationens ledelse fandt det rigtigst at bruge pengene på børn fremfor mursten. Derfor blev bygningen afhændet primo 2003.

Og ikke uden grund. Red Barnet var i 2000 og 2001 ude i stærk bølgegang på grund af et generalsekretærskifte og rod i økonomien. Manglende positiv egenkapital var således en af årsagerne til, at flere politikere tøvede med at give klar bane for en rammebevilling med Danida, som sikrede organisationen faste forudaftalte årlige beløb fra staten til arbejdet ude i verden.

Rammebevillingen kom i hus og der kom ordnede forhold, da den nye generalsekretær, Mimi Jakobsen, havde ryddet op efter sin tiltræden i oktober 2000, og “skabt orden i penalhuset”, som hun udtrykte det i et interview med Danidas tidsskrift “Udvikling” i efteråret 2001.

Men det var ingen hemmelighed, at Red barnets egenkapital, omend nu positiv, var meget beskeden – på nogle få millioner. Og det er bl.a. i det lys ejendomssalget skal ses. Som det hedder i årsberetningen for 2002:

“Hovedbestyrelsen og generalsekretæren har set det som et vigtigt punkt at opbygge en egenkapital, der gør det muligt for Red Barnet selvstændigt at handle og igangsætte projekter og initiativer for egne midler”.

Med opskrivningen af ejendomsværdien for Rantzausgade 60 med 14,7 millioner i 2002 (som en konsekvens af det forestående salg i år) var organisationens egenkapital således steget fra godt halvanden million kr. til 22,547 mio. kr. ved slutningen af 2002. Dertil kommer, at der faldt afgørelse i en momssag, som har resulteret i, at Red barnet fik tilbagebetalt 7,26 mio. kr. i moms for perioden 1996-2002. Det har selvsagt medvirket til at styrke økonomien.

Selv om de ca. 50 ansatte er at finde på adressen Rosenørns Alle 12-14, 1634, København V, fra onsdag d. 1. oktober, bevarer man de samme telefonnumre.

Og man er allerede vant til at bo til leje. Køberen af Rantzausgade 60 overtog ejendommen 1. marts 2003 og har siden haft Red Barnet som lejer. Men det er slut om få uger.