Rwanda og Frankrig nærmer sig hinanden

nyamata_memorial_site_13
Folkemordet i 1994 kaster fortsat skygger over forholdet mellem Rwanda og Frankrig. Her Nyamata mindesmærket for folkemordet i Rwanda.
Foto: Fanny Schertzer (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

Præsidenterne for Rwanda og Frankrig, Paul Kagame og Emmanuel Macron, mødtes onsdag 23. maj i Paris i et forsøg på at forbedre forholdet mellem de to lande.

Forholdet gik i stykker i forbindelse med folkemordet i Rwanda i 1994. Frankrig havde soldater i landet under og efter folkemordet og Rwanda har gentagne gange beskyldt de franske styrker for at have hjulpet de soldater, militsmedlemmer og civile fra befolkningsgruppen hutuerne, der stod bag de omfattede massakrer i det tre måneder lange folkedrab.

Frankrig har hele tiden nægtet men har dog erkendt, at der blev begået fejltagelser, som det er blevet formuleret. Det skete i 2011, da daværende franske præsident Nicolas Sarkozy var vært for Paul Kagame, som har haft magten i Rwanda siden afslutningen på folkemordet og borgerkrigen i 1994.

Folkemordet kostede flere end 800.000 mennesker livet. De fleste tutsier og moderate hutuer,

Rwanda var tidligere en del af den franske interessesfære i Afrika men efter folkemordet, hvor de engelsktalende oprørere med base i Uganda tog magten, har det det bjergrige land klippet en del af forbindelserne til Frankrig. Herunder også den sproglige forbindelse da landet har indført engelsk som officielt sprog i stedet for fransk. I 2009 tilsluttede landet sig tillige Commonwealth – det britiske statssamfund.

Efter mødet, som er det tredje mellem de to præsidenter, meddelte Emmanuel Macron, at Frankrig støtter Rwandas kandidat, udenrigsminister Louise Mushikiwabo, til posten som generalsekretær for de fransktalende landes sammenslutning, Organisation Internationale de la Francophonie (OIF). Det rapporterer France 24.