Med sin uddannelse i international jura og sit job på Institut for Menneskerettigheder i Oslo medbringer den norske samekvinde rig erfaring omkring oprindelige folks rettigheder og et skandinavisk netværk, der tæller det samiske folk og den norske menneskeretssektor.
Målet med at inkludere institutioner er at styrke videndeling og samarbejdsmuligheder. IWGIA’s bestyrelsesformand siden januar i år, den kendte u-landsjournalist Knud Vilby, siger:
”Med Laila Suanne Vars ombord styrker vi ikke alene muligheden for at dele viden på tværs af de skandinaviske grænser, men får også tilført kapacitet, der gavner processerne i IWGIA.”
Den nyindtrådte replicerer:
“Som advokat fra et oprindeligt folk ved jeg, at det har enorm betydning at have stærke internationale NGOer, der støtter oprindelige folks kamp for menneskerettigheder. IWGIA har i årtier bidraget til at fremme oprindelige folks rettigheder globalt".
"Jeg ser mange muligheder for at styrke organisationen, og særligt samarbejdet med menneskeretsorganisationer og med Arktis’ oprindelige folk. “
Særlig ekspertise i oprindelige folks ret til selvbestemmelse
”Samifolkets ret til selvbestemmelse” er titlen på Laila Susanne Vars ph.d.-afhandling i international jura fra universitetet i Tromsø.
Som titlen antyder, indledte Laila Susanne Vars sin professionelle karriere omkring indfødte folks ret til selvbestemmelse med Sami-folket som case. Retten til selvbestemmelse åbner nemlig en juridisk Pandoras æske af internationale erklæringer, love og regler.
Afhandlingen blev et springbræt til hendes politiske karriere, først som vicepræsident i Norges Sami-parlament og derefter som medlem af Samiparlamentets Råd.
Nu kommer tre af syv bestyrelsesmedlemmer fra oprindelige folk
Med Laila Susanne Vars som medlem af IWGIA’s bestyrelse hæves repræsentationen af oprindelige folk. Som same knytter hun også bånd mellem de skandinaviske lande.
Vide mere om samerne?
Se https://da.wikipedia.org/wiki/Samer
Bestyrelsens næstformand Chris Tooley er oprindelig maori fra New Zealand, og Marianne Lykke Thomsen grønlænder. Dermed har tre af syv bestyrelsesmedlemmer i IWGIA hjemme blandt oprindelige folk.Disse folkeslag tæller globalt mellem 250 og 300 millioner mennesker. Og er udsat for diskrimination både som gruppe og enkeltpersoner mange steder.
Vide mere om maorierne?
Se http://denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Folkeslag/Australske,_newzealandske_og_andre_oceaniske_folkeslag/maori
Blandt de fire danskere i forsamlingen sidder siden januar i år den kendte menneskeretsadvokat Tyge Lehmann, som tilbragte over 50 år i udenrigstjenesten.
Bestyrelsen som helhed ser p.t. sådan ud:
- Knud Vilby (formand) – i bestyrelsen fra januar 2015
- Chris Tooley (næstformand) – i bestyrelsen fa januar 2016
- Karen Bundgaard Andersen – fra januar 2013
- Marianne Lykke Thomsen – fra januar 2015
- Diana Vinding – fra januar 2017
- Tyge Lehmann – fra januar 2017
- Laila Susanne Vars – fra februar 2017
Meget mere om bestyrelsesmedlemmerne på http://www.iwgia.org/iwgia/who-we-are-/organisational-structure/board-members
Blå bog for Laila Susanne Vars
Uddannelse:
Cand.jur. fra Universitetet i Tromsø
Ph.d. i international jura med afhandlingen ”The Sámi People's Right to Self-determination” fra Universitetet i Tromsø, 2010
Erhverv:
Afdelingsleder, Norges Institut for Menneskerettigheder, 2017-
Direktør for Gáldu, ressourcecenter for oprindelige folk rettigheder, 2013-2017
Rådgiver for Samernes Parlament, Sámediggi, i Norge, 2001-2005
Politisk karriere:
Vicepræsident for Samernes Parlament, Sámediggi, i Norge, 2009-2013
Bestyrelsesposter:
Medlem af Rådet for Samernes Parlament, Sámediggi, i Norge, 2009-
Jurymedlem for national menneskerettighedspris til journalister, Norges Kulturministerium, 2015-
Formand for bestyrelsen for Juridisk Fakultet ved Universitetet i Tromsø, 2013-
Medlem af UNESCO-kommissionen i Norge, 2013-