Krigshærgede Irak skal tilbage på fode. Til det formål offentliggjorde EU-Kommissionen forrige mandag en ny strategi for udviklingssamarbejdet med det mellemøstlige land.
Ekstremisterne i Daesh har nu ikke længere kontrol over store områder i landet mellem de to floder, men der er flere udfordringer for irakerne.
Hvis ikke de grundlæggende årsager til de senere års krise bliver behandlet, kan krisen fortsætte, og det kan få store konsekvenser, også for nabolande og EU i form af irregulære flygtningestrømme, lyder det i dokumentet.
Udkastet fra EU-kommissionen har derfor fokus på at støtte myndighederne i stabilisering og genopbygning samt respekt for demokrati, retsprincipper og menneskerettigheder.
”Irak står ved en korsvej i sin historie efter de store ofre med Daeshs territoriale besejring. Det er nu afgørende at handle hurtigt og genopbygge landet med deltagelse af alle dele af det irakiske samfund, at promovere og beskytte fundamentale rettigheder og retsprincipper i alle områder. Kun en inkluderende tilgang kan garantere en ægte forsoning, så irakerne kan komme videre”, siger den italienske kommissær.
”Der er behov for international støtte til dette og vi er klar til at bidrage og fortsætte med at støtte det irakiske folk og regeringen i disse udfordringer for befolkningen og regionens skyld”, tilføjede hun, ifølge en pressemeddelelse fra Kommissionen.
Den nye strategi er på dagsordenen ved et rådsmøde for EU’s udenrigsministre mandag. Ifølge oplysninger fra ministerrådet forventes det, at ministre godkender udkastet uden diskussion.
Seneste strategi fra 2015
EU’s seneste plan for samarbejdet med Irak stammer fra 2015. Her var der var tale om en regional strategi, som omfatter Syrien og også havde fokus på udfordringen med Daesh.
EU har støttet med mere end 650 millioner Euro i perioden fra 2014 til 2017, lyder det i det nye strategipapir.
Det svarer til lige lidt under 5 milliarder danske kroner.
Derudover har EU en handelsaftale med Irak, der trådte i kraft i 2012. I 2018 kan Irak gå ind i et nyt år, hvor den ekstremistiske gruppe er bekæmpet territorialt. Det kan betyde, at lysere tider er forude.
”Mens Irak tager skridt mod en mere stabil fremtid, vil EU være en nøglepartner i genopbygning, stabilisering og langvarig bæredygtig udvikling”, lover EU’s kommissær for udvikling og samarbejde, Neven Mimica.
“EU sigter efter at styrke den konkrete støtte til det irakiske folk på en lang række områder, at fostre økonomis vækst, god regeringsførelse, styrke retssystemet og løfte uddannelse”, supplerer den kroatiske kommissær.
Den store udfordring med migranter
Der er behov for at styrke myndighederne i at genopbygge ødelagte områder og levere basale services til befolkningen, ifølge strategiudkastet. Det skal foregå med respekt for retsprincipper, demokrati og menneskerettigheder.
Økonomisk ønsker EU at støtte landet i at skabe bæredygtig vækst og styrke uddannelser, så man undgår en ”tabt generation”, som det hedder.
Det skal ikke mindst gøre Irak i stand til at sørge for, at nogle af de mange flygtninge kan vende tilbage til deres hjemstavn.
Migranter er en kæmpe udfordring for Irak. Ifølge EU’s forslag er der 250.000 syriske flygtninge i landet. Dertil kommer 3 millioner internt fordrevne.
Der er samtidigt ankommet 135.000 irakiske flygtninge irregulært til EU. EU-Kommissionen foreslår en ”dialog om flygtninge” i forslaget.
”Den skal fokusere på prioriterede områder som øget samarbejde om hjemsendelse af irregulære irakiske migranter fra EU i fuld respekt med fundamentale rettigheder og internationale standarder, assistance i at øge sammenhængen mellem udvikling og migration, organisere informationskampagner om risici ved irregulær migration og at bekæmpe menneskesmugling”, er ordene i dokumentet.
Kommissionen foreslår, at størrelsen af den fremtidige støtte kædes sammen med bl.a. respekt for menneskerettigheder, en inkluderende styreform og undgåelse af vold.
Den nye strategi er udformet på baggrund af et ønske fra EU’s udenrigsministre. De vil med alt sandsynlighed godkende det på rådsmødet mandag. Dernæst skal EU-Parlamentet se på forslaget.
Der er flere andre emner på dagsordenen for udenrigsministrenes møde mandag, herunder en diskussion af fredsprocesessen i Mellemøsten og en middag med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.
EU oplyser, at fællesskabet vil være medvært ved en konference i Kuwait i februar om internationalt bistand til Irak.
Dyk ned i detaljerne i den nye strategi for Irak i linket nedenfor.