San Suu Kyi til DR: Danmark må lægge pres på Burma

Forfatter billede

Åbningen mod frihed og demokrati er gået i stå i Burma. Det siger den verdenskendte forkæmper for reformer Aung San Suu i et interview med DR. “Det betyder, at landet ikke vil udvikle sig – at folk ikke får bedre levestandard, og det vil medføre mange sociale og politiske problemer”, siger hun. 

“Regeringen er simpelt hen ikke interesseret nok i at gennemføre reformer. Den kunne sagtens fortsætte ad den vej, men det ønsker den ikke”, siger hun.

Med regeringen mener hun militæret, som stadig sidder tungt på alle dele af samfundet, skriver DR online fredag.

“Vi har altid værdsat støtten fra Danmark og de skandinaviske lande i kampen for demokrati og frihed her i landet. Men nu vil jeg bede jer om igen at holde øje med udviklingen her. Om ikke at være over-optimistiske”, siger Aung San Suu Kyi.

Efter fem årtiers brutalt militærdiktatur tog generalerne for tre år siden uniformerne af. Der blev holdt et valg, men militæret havde på forhånd sikret sig vetoret i forfatningen, som blokerer ethvert tilløb til reelt demokrati.

Samtidig satte militæret gang i en reformproces og ophævede bl.a. en streng pressecensur, og resultatet har været, at landet er blevet åbnet mod omverdenen – og at Vesten har ophævet de fleste af de sanktioner, som f.eks. forbød samhandel med Burma.

Danmark åbnede en ambassade i landets handelscentrum, Yangon, i november.

Men den begyndende velstand kommer indtil videre kun en meget snæver kreds til gavn. Militæret kontrollerer alle dele af økonomien.

Der er præsidentvalg i Burma i 2015, og hvis Aung San Suu Kyi stillede op, kunne hun være temmelig sikker på at vinde.

Men landets nye forfatning afskærer kandidater fra at stille op til præsidentposten, hvis de har været gift med en udlænding eller har børn med udenlandsk statsborgerskab. Det er direkte møntet på San Suu Kyi.

Regeringen har netop afvist at ændre på den regel.