Mange husker måske portrættet af den afghanske pige Bibi Aisha, hvis næse og ører var blevet skåret af hendes Taliban ægtemand. Billedet vandt prisen som World Press Photo i 2010. Eller hvad med de fem indiske albinodrenge i lyserøde skjorter og blå bukser, der blindt stirrer frem for sig. Dét billede vandt en pris i 2014. I 2013 var det måske især begravelsesbilledet fra Gaza, hvor to små drengelig bliver båret til moskeen af en gruppe sørgende mænd. Drengene døde i et isralesk bombardement.
Gennem årene har en række ikoniske pressefotos fået følelser i sving verden over. Nu kan du opleve dette års vindere af World Press Photo i København, når de i oktober bliver udstillet i Politikens Hus. Som teaser til udstillingen, skriver Politiken:
“Kom med ned i havets dyb og se tonstunge hvaler svømme med deres unger. Vær til stede helt nede blandt murbrokkerne i en syrisk storby, efter at bomberne er faldet. Og se, hvordan 40.000 tibetanske munke og nonner synes, at de finder himmelsk fred.”
Fire millioner gæster verden over
The World Press Photo Foundation blev grundlagt af en gruppe hollandske fotografer i 1955. I år er det 59. gang, at den international konkurrence finder sted. Gennem årene er konkurrencen kun steget i prestige, og i dag regnes World Press Photo blandt de fineste priser inden for pressefoto og multimediefortælling.
Udstillingen af årets vindere kan opleves i 100 byer fordelt på 45 lande verden over, og ifølge organisationens hjemmeside når besøgstallet årligt op på fire millioner mennesker på verdensplan.
Langt de fleste udstillingssteder ligger i Europa og Nordamerika. Faktisk er Marokko det eneste udstillingssted på det afrikanske kontinent, mens sydamerikanere må rejse til Chile for at se billederne. I Mellemøsten når udstillingen kun til Israel, og også i Asien skal man til Kina, Japan eller Sydkorea.
Udstillingen kan opleves fra d.30. september til d.20. oktober. Åbningstider og priser kan ses på Politikens hjemmside.