Fredag vil der være en masse lærere og undervisere, der møder frem til tomme eller halvtomme klasselokaler.
Børn og unge i hele verden vil ud på gaden og demonstrere for mere handling for at forhindre, at klimaforandringer bliver langt værre i fremtiden.
Det fremgår af kampagnesiden “Fridays For Future”. Her er der torsdag aften indberettet klimaaktioner i 112 lande i hele verden.
Elevstrejkerne fredage for klimaet har foregået nogle måneder i Danmark og andre lande, men nu ser det ud til at kulminere i en massiv bevægelse over hele planeten.
21 strejker i Danmark
Fra manifestationer i Tanzania, Egypten og Iran til Namibia og Vanuatu. Der er ikke mange nationer i verden, hvor det grønne opråb udebliver fredag.
I Bangladesh er der annonceret fire demonstrationer og i Kina er der varslet om fem. I Mexico er der planlagt 28 aktioner, mens Frankrig er topscorer med hele 202 annoncerede skolestrejker for klimaet.
I lille Danmark er der blevet varslet 21 aktioner over det ganske land.
“Vi står over for den største globale udfordring i menneskehedens historie. Og selvom klimakrisen langt om længe har fundet vej til den politiske dagsorden, mangler vi stadig at se vores politikere omsætte ord til handling”, siger Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
“Jeg synes, det er et så stærkt og vigtigt signal, at ungdommen nu kræver politisk handling, og bliver ved med at presse magthaverne, så vores klima og fremtidens generationer ikke bliver ignoreret. Det giver håb”, fortsætter hun.
Støttebrev fra forskere
Eleverne får ligeledes støtte af en lang række forskere, primært fra amerikanske universiteter.
“Hvert år af deres liv har været blandt de varmeste tyve år siden målingerne startede, og de har også oplevet stigende regelmæssige, ødelæggende og bekostelige ekstreme vejrfænomener”, lyder det i støttebrevet fra forskerne.
“Elevernes krav om dristig, omgående handling støttes fuldt ud af den bedste tilgængelige forskning. De har brug for vores støtte, men mere end det har de brug for, at vi alle handler. Deres fremtid afhænger af det, og det gør vores egen også”, slutter erklæringen.
Skolestrejkerne begyndte, da den 16-årige svensker Greta Thunberg satte sig foran det svenske parlament i tre uger for at protestere mod mangel på tiltag mod klimaforandringerne.
Budskabet blev spredt via de sociale medier, og fredag er der udsigt til, at det vil nå ud over det meste af kloden.