Skov er nøglen i Colombias styrkede klimamål

gettyimages-1183444637
Colombia er rigt på natur. Det blev hyldet på festivalen "Colombia Shines" i Bogota i 2019
Foto: Juancho Torres/Anadolu Agency via Getty Images
Thomas Jazrawi

18. januar 2021

Ved årsskiftet udløb fristen for at sende styrkede klimaplaner under Paris-aftalen til FN. Det er langt fra alle lande, der har overholdt kravet.

Blandt duksene er imidlertid Colombia, der sendte de opdaterede klimamål i december. Det naturrige sydamerikanske land vil reducere de klimaskadelige udledninger med 52 procent i forhold til det forventede niveau, hvis der ikke blev gjort en indsats (business as usual-scenariet). Det er en markant skærpelse af det tidligere mål om en reduktion på 20 procent.

Afskovning skal være slut i 2030
Colombia vil fokusere på flere sektorer. En af de væsentlige indsatser bliver at begrænse skovhugsten i landet. Knap 17 procent af landets udledninger stammer fra afskovning.

Colombias mål for landets skove er, at afskovning helt skal være bremset i 2030. Konkret vil landet reducere det forventede niveau af skovhugst med 50.000 hektar årligt. Beregningerne er igen baseret på et scenarie om business-as-usual – altså, hvordan den forventede skovhugst ville være uden tiltag. 

Der skal samtidigt gendannes 960.000 hektar natur ved slutningen af årtiet, og allerede i 2022 skal der være plantet 180 millioner træer, lover de colombianske myndigheder.

Det skal blandt andet ske med støtte fra Norge, Tyskland og Storbritannien, der har lovet op til 360 millioner dollars i støtte til gengæld for konkrete resultater med skovbevaring, hvilket Colombia nævner i klimaplanen.

Skovhugsten er steget efter fredsaftale
Colombias skove har været mere udsatte efter regeringen indgik en fredsaftale med de væbnede oprørsgrupper i FARC. Det skyldes, at oprørerne har lagt våbnene og flere steder har forladt de store skovområder, hvor de tidligere fandt ly. Flere skovområder har derfor tiltrukket narkosmuglere og anden illegal aktivitet, så det er blevet lidt som det vilde vesten.

I 2019 blev der ifølge den årlige opgørelse fra World Resources Institute fældet 116.000 hektar skov i det latinamerikanske land.

Læs også: Nye tal: Stort skovtab i Bolivia, mens Vestafrika og Indonesien er på ret kurs

Colombia er blandt de 17 lande, der betragtes som “megadiverse”, fordi de rummer den største rigdom og mangfoldighed af natur i verden.