Skræktal: Millioner og atter millioner af nye børnebrude

Forfatter billede

Tallene fra rapporten svarer til, at 12.342 piger under 15 bliver gift om dagen, hvilket er over 4,5 millioner om året.

Det internationale samfund har afgivet løfte om, at det skal være slut med børneægteskaber i 2030. Men hvis tendensen forsætter som nu, vil flere end 950 millioner børn være gift ved måldatoen om 14 år.

Et svimlende tal, der er uacceptabelt for det internationale samfund.

Rapporten udkom tirsdag d. 11. oktober, en international mærkedag, der markerer pigers rettigheder. Den er blevet døbt: Pigens dag.
 

Piger helt ned til ti-års alderen tvinges til at gifte sig med langt ældre mænd. Det sker oftest i lande som Afghanistan, Yemen og Somalia – alle yderst konfliktprægede og ludfattige “skrøbelige stater”. 

“Piger, der giftes for tidligt, kan tit ikke gå i skole, og de er oftere udsat for vold i hjemmet, misbrug og voldtægt. De bliver gravide og er mere udsatte for kønssygdomme og hiv-smitte (der kan føre til aids i udbrud, red.)”.

Sådan konkluderer tidligere statsminister og nu chef for Red Barnet International, Helle Thorning-Schmidt (S), tirsdag i en pressemeddelelse fra hovedsædet i London.

Ren middelalder

Børneægteskaber er mest udpræget i lande, hvor konflikter, fattigdom og humanitære kriser hærger.

“Børneægteskaber er begyndelsen på en negativ spiral af ulemper, der fratager piger de mest grundlæggende rettigheder for at lære, udvikle sig og være børn”, siger Helle Thorning-Schmidt i pressemeddelelsen.

Red Barnet har lavet en liste over, hvor piger har bedst chance for en god opvækst. På listen er Danmark nr. seks og Sverige nummer et.

Det er ikke alle lande, der klarer sig lige så godt som de nordiske lande. Langtfra. Nederst på listen findes ekstremt fattige nationer som Niger, Tchad, Den Centralafrikanske Republik og Mali.

Her lever millioner af kvinder og piger under nærmest middelalderlige forhold med udsigt til undertrykkelse, prygl og anden tugtelse og hårdt fysisk slid fra morgen til aften.

“Jeg er et barn, der skal have et barn”

I rapporten står der, at mange flygtninge vælger at gifte deres døtre væk i håbet om en bedre fremtid for dem. Et eksempel er den 13-årige syriske pige Sahar, der bor i en libanesisk flygtningelejr. Hun blev gift med en 20-årig mand.

“Jeg forestillede mig, at bryllupsdagen ville være fantastisk, men det var den ikke. Det var frygteligt. Den var fuld af sorg”, siger den unge pige til Red Barnet.

Nu er pigen 14 og to måneder henne i sin graviditet. “Jeg føler mig velsignet over at skulle have et barn. Men jeg er et barn, der skal have et barn”, siger pigen ifølge Red Barnet.

“Pigerne ska have lov til at være børn”

Rapporten hedder ’Every Last Girl: Free to live, free to learn, free from harm’ og indeholder bl.a. det omtalte indeks, hvor 144 af verdens lande er rangeret efter, hvor gode eller dårlige de er for pigerne at vokse op i. 
 

I nogle af landene i bunden af indekset bliver mere end halvdelen af pigerne gift, inden de fylder 18. Derfor er det ifølge Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet Danmark, også afgørende at sætte ind over for børneægteskaberne. 

“Pigerne skal have lov til at være børn og vente med ægteskab, til efter de er fyldt 18 år. Hvis de ikke får lov til det, begrænser vi deres muligheder og lader millioner af piger i stikken”.

“De får ingen uddannelse, de løber en stor sundhedsrisiko ved at blive gravide, før deres krop er klar til det, og de er i større risiko for vold, overgreb og voldtægt i hjemmet. Det skal vi have stoppet. Vi vinder alle ved at investere i pigerne og lade dem indfri deres fulde potentiale”, siger Jonas Keiding Lindholm.

Indekset det første af sin slags

Det er første gang, Red Barnet har udarbejdet et indeks over, hvor i verden det er bedst og værst at være pige, og ranglisten er opgjort ud fra fem indikatorer: børneægteskaber, skolegang, teenagegraviditeter, mødredødelighed ved fødsler og kvinders andel af pladserne i parlamentet.

Globalt set arbejder Red Barnet for at sikre de dårligst stillede piger i verden på flere fronter.

Det sker bl.a. ved at sætte fokus på at stoppe børneægteskaber, sikre alle grundskolegang uden kønsforskel, sørge for sundhedstilbud af høj kvalitet samt forstærke pigernes stemme i den politiske debat og hjemme i familien.

“Hvis vi ikke kommer de barrierer til livs, som forhindrer piger i at overleve, lære og indfri deres potentiale, bringer vi de verdensmål i fare, som blev vedtaget af alle verdens statsledere sidste år. Indtil videre går det alt for langsomt, og imens stjæler vi barndommen og dermed fremtiden for millioner af piger”, konkluderer Keiding Lindholm.

 Fakta fra rapporten
  • Hvert syvende sekund bliver en pige under 15 år gift et sted i verden. 

  • En ud af fire nulevende kvinder blev gift, da de var under 18 år. En tredjedel af dem var under 15 år.

  • 15 millioner piger under 18 år bliver gift hvert år.

  • Mere end halvdelen af pigerne i Niger, Mali og Bangladesh blev gift, mens de var børn.

  • Halvdelen af barnebrudene har mænd, der er mere end 10 år ældre end dem.

  • Børneægteskaber fører også til teenagegraviditeter. 90 procent af alle teenage-svangerskaber sker blandt gifte piger.

  • Komplikationer under fødslen er den næsthyppigst forekommende dødsårsag blandt unge piger.

  • Piger fra fattige familier har dobbelt så stor risiko for at blive gift som børn sammenlignet med piger fra rige familier.

  • Piger rammes allerhårdest, når humanitære katastrofer rammer – f.eks. førte skolelukninger i Sierra Leone i Vestafrika til 14.000 teenagegraviditeter under udbruddet af den frygtede ebolasygdom.