Per Stig i kraftig fordømmelse af dom over San Suu Kyi

Redaktionen

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) fordømmer kraftigt dommen tirsdag over den burmesiske menneskerets- og demokratiforkæmper, Aung San Suu Kyi, fremgår det af en pressemelding fra udenrigsministeriet i København.

Militærregimet, som har styret den fattige asiatiske nation siden 1962, idømte San Suu Kyi og hendes 2 hjælpere en fængselsstraf for at have brudt reglerne for isolation i husarrest. Dommen på 3 års fængsel blev straks nedsat til det halve og skal fortsat afsones som husarrest.

Retssagen indledtes den 18. maj og har fra begyndelsen været betragtet som en farce, da den blev set som regimets forsøg på at forlænge San Suu Kyis i forvejen ulovlige tilbageholdelse.

Danmark har fulgt sagen tæt, og under dagens domsafsigelse var en repræsentant fra den danske ambassade i Bangkok til stede i retssalen.

Per Stig Møller siger:

– Den danske regering fordømmer det burmesiske militærregimes beslutning om at give lederen af det største oppositionsparti, Nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi, en fængselsdom med fortsat husarrest for en gerning, hun ikke har begået.

– Med dommen er det tydeligt, at Aung San Suu Kyi skal forhindres i at spille en rolle op til det planlagte valg i 2010. Uden Aung San Suu Kyi og andre oppositionspolitikeres deltagelse bliver der ikke tale om en acceptabel valgproces.

– Denne helt vilkårlige dom mod Aung San Suu Kyi er derfor et meget alvorligt tilbageskridt for muligheden for demokrati og national forsoning i Burma. Danmark og EU er stærkt engageret i at fremme en demokratisk udvikling i Burma.

– Danmark arbejder for, at EU svarer igen ved at stramme sanktionerne mod generalerne og deres økonomi. Vi må sende et tydeligt signal til regimet om, at Danmark og EU mener kravet om demokrati og national forsoning i Burma alvorligt.
– Samtidig vil vi selvsagt fortsætte og styrke samarbejdet og engagementet med civilbefolkningen i Burma og den tætte dialog med de asiatiske nabolande om fremme af demokrati, økonomisk fremgang og stabilitet i Burma til gavn for hele regionen, slutter udenrigsministeren.