Sværdet kom hjem til Bhutan

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Men på sin helt egen måde er det med, når Venskabsforeningen Danmark-Bhutan fejrer jubilæum

Det er måske lidt besynderligt, at et sværd symboliserer et venskab, men det kan siges at være tilfældet, når det gælder venskabet mellem Bhutan og Danmark.

Sværdets historie er derfor central  – en vigtig detalje –  når Venskabsforeningen Danmark-Bhutan lørdag fejrer 30 års jubilæum og inviterer til fest og ”fortsat ideudvikling”, som det hedder i indbydelsen.

Historien går tilbage til nyrespecialisten  Claus Brun og hans kone bioanalytiker Xenia Brun, der som de første danskere blev inviteret til Bhutan i 1968 af  dronning Ashi Kesang Choden Wangchuck.

Besøget udviklede sig til et venskab mellem dronningen og ægteparret, der besøgte Bhutan flere gange med medicin og medicinsk udstyr.  Claus Brun fik til gengæld som gave et gammelt sværd og en daggert af kongefamilien.

Claus Brun døde i fjor 100 år, og det var hans ønske, at de kongelige gaver kom tilbage til den nu  84-årige Queen Grandmother Ashi og Bhutan.

Det kom de  – med  Tsewang Lhundup, og de er i dag udstillet i kongehusets museum i Trongsa Ta Dzong.

Tsewang Lhundup er en historie i sig selv – og den må lige med. Han er tidligere munk, men opgav klostertilværelsen, da han mødte en dansk pige. Han er i dag teknisk designer,  dansk gift, far til fire og bor i København, og så er han god ven med ægteparret Brun.  

Xenia Brun deltager i lørdagens festligheder, og uden at fornærme nogen må hun siges at indtage en særlig plads blandt de danske “æres”-gæster  – ambassadør og direktør for udviklingspolitik  Martin Bille Hermann, Udenrigsministeriet og venskabsforeningens første formand Gunnar Olesen.

Fra Bhutan kommer en række deltagere i festen: Sonam Tshong, ambassadør for Danmark og EU, tidligere præsident for højesteret og formand for den i Bhutan nyoprettede Bhutan Denmark Friendship Association Lyonpo Sonam Tobgye, næstformand for venskabsforeningen Tandin Wangchuck og generalsekretær, filminstruktør Kesang C. Dorjee.

Film, musik og taler

Jubilæumsfesten byder på både taler, musik og film.  Der vises den smukke film Kushuthara af  Karma Deki, der var en af de fire unge filminstruktører, der besøgte Danmark i 2014 i forbindelse med en filmfestival  arrangeret vaf venskabsforeningen.

Den svenske musiker, Johann Westman, leverer bhutanesisk musik.

Efter afslutning af 35 års tilsyneladende meget vellykket statsligt udviklingssamarbejde får de to venskabsforeninger en mere afgørende rolle fremover, mener begge foreninger. De mødtes i Bhutan i november 2014 og vil nu arbejde videre på at støtte hinanden og på fælles aktiviteter til gensidig inspiration.

Hvordan fremtiden ser ud – hvad de to lande kan lære af hinanden  – giver blandt andre de to foreningsformænd et bud på til jubilæumsfesten.

Læs  mere  om jubilæumsfesten i U-landsnyts kalender eller på www. Bhutan.dk

 

 I bogen ”Bhutan-Denmark: Developing a Partnership Through 35 Years” af Henrik A. Nielsen og Gopilal Acharya, der fortæller om det officielle udviklingsssamarbejde mellem Danmark og Bhutan kan den usædvanlige historie om ægteparret Bruns bhutanesiske forbindelse også læses. (Bogen blev anmeldt i U-landsnyt.dk den 13.1.2015, ”Det startede med kongens seng”).