Sydafrikas præsident overlever mistillidsafstemning

Laurits Holdt

Den sydafrikanske præsident Jacob Zuma fortsætter i embedet efter oppositionens forsøg på at få ham stillet for en rigsret mislykkedes, skriver flere internationale medier tirsdag.

Baggrunden er, at landets højesteret har dømt Zuma for at overtræde landets grundlov i forbindelse med en sag om misbrug af offentlige midler.

Zuma fik i en periode fra 2009 foretaget en række ombygninger, forbedringer og sikkerhedsopgraderinger i sit private hjem i Nkandla. Prisen løb op i millionklassen og der blev blandt andet anlagt en landingsplads til helikoptere, et hospital, en underjordisk bunker, en swimmingpool og en amfiteater.

Ifølge statens regler kan det offentlige dække op til 100.000 rand (ca. 43.000 kroner) når præsidentens private hjem skal have opgraderet sikkerheden. I dette tilfælde løb udgifterne op i omkring 246 millioner rand (106 millioner kroner).

I 2014 afgjorde Office of the Public Protector, der er en offentlig instans, som overvåger brugen af offentlige midler, at præsidenten skal tilbagebetale en del af de midler, der ikke specifikt havde noget med sikkerhedsforanstaltninger at gøre.

Det gjorde han dog ikke og det indbragte ham altså en dom for at bryde grundloven.

Efter dommen lovede Zuma, at betale flere millioner kroner tilbage til staten men forsvarede sig med, at det var dårlig rådgivning, der var skyld i hans tidligere afvisning af kravet om tilbagebetaling.

Efter højesteretsdommen har oppositionspartierne – herunder Democratic Alliance, der stod bag forslaget om en rigsretssag – samt enkelte medlemmer af Zumas eget parti, ANC, krævet, at han skulle træde tilbage. Det er dog blevet pure afvist af præsidenten selv og partiet.

Der var aldrig rigtig tvivl om udfaldet af afstemningen. Der skal et flertal på to-tredjedele af parlamentet til at indlede en rigsretssag og ANC har 249 af de 400 pladser. 123 stemte for og 233 stemte imod rigsretsagen, rapporterer New York Times.

Også den kontroversielle leder af partiet Economic Freedom Fighters, Julius Malema, opfordrede til at stemme for rigsretsagen.