Syv afrikanske kunstnere om magt og ret

Udstillingen vises 30.1 – 17.2 i Brøndsalen.
Forfatter billede

Børnesoldater, valgsvindel, tortur, kvinders rettigheder, vandmangel og bæredygtighed er nogle af de emner, som afrikanske kunstnerne tager fat i på udstillingen “Magt & Ret”. Udstillingen vises den 30. januar – 17. februar i Brøndsalen på Frederiksberg Runddel.

Udstillingen præsenterer kunstnere med international karriere, hvis værker omhandler rettigheder, eller manglen på rettigheder, magt og magtmisbrug, fortæller thorupART, der står bag udstillingen, i en pressemeddelelse. ThorupART har siden 2005 specialiseret sig i at udstille nutidskunst fra det afrikanske kontinent.

Kunstnerne er fra Kenya, Tanzania, Sudan og Burkina Faso, og de udstillede værker kan ikke bare se. De kan også købes. Alle billeder er til salg – til støtte for de afrikanske kunstnere.

thorupART fortæller om de syv kunstnere:

Bertiers fra Kenya er en kenyansk Erik Hagens. I hans politisk-satiriske billeder om korruption, valgkampagner og fredsforhandlinger møder vi bl.a. Angela Merkel, Tony Blair, Mugabe og USA’s præsident Barack Obama.

Den internationalt anerkendte kunstner Abushariaa måtte flygte fra sit hjemland Sudan og hans billeder skildrer hans dybe bekymring over den menneskelige tragedie i Darfur, men også hans længsel efter sit fødeland.

I forlængelse af Abushariaas billeder om Sudan optræder to tegninger af arkitekten og kunstneren Nadir Tharani fra Tanzania. De er en del af porteføljen Positions of Power: Article 9, som handler om underkastelse og landsforvisning og henviser til Artikel 9 i Verdenserklæringen om Menneskerettigheder.

Ehoodi Kichapi fra Kenya har arbejdet med både gadebørn og med psykisk syge, begge grupper er isolerede i det kenyanske samfund og har meget få rettigheder. Det var dette arbejde, som gav han inspiration til at male. Mental sygdom et emne, som står Ehoodi Kichapi nær, for han har selv været mentalt syg og fortæller, at maleriet er en undersøgelse af, hvordan man renser sindet for dårligdomme.

Christophe Sawadogo er fra det tørkeramte Burkina Faso, og hans billeder beskæftiger sig med manglen på vand, og med de oversvømmelser, som landet i stigende grad oplever, når regnen kommer pludseligt og voldsomt, og hvor tusindvis fordrives fra deres hjem. Samtidigt er hans billeder en anerkendelse af kvindernes store betydning i samfundet – fx må kvinder hver dag vandre langt efter vand.

Salifouras (Burkina Faso) billeder omhandler nødvendigheden af sameksistens og om at skabe et bæredygtigt samfund. Det er en sameksistens, som kontinuerligt bliver sat på prøve af eksterne faktorer som klimaet, men også af menneskeskabte faktorer som den aktuelle flygtningestrøm fra nabolandet Mali.

Udstillings eneste kvindelige kunstner er Suzanne Ouedraogo fra Burkina Faso. Da hun blev gift, holdt hun i en periode helt holdt op med at male, da hendes mand anså hendes kunstneriske virksomhed for at være på linje med prostitution. Hun fokuserer på kvinders rettigheder og på følelser og magt i de personlige relationer og er et eksempel på, hvor vanskeligt det er at være kvindelig kunstner mange steder i Afrika.

Til udstillingen er udviklet et omfattende digitalt oplysningsmateriale, som er tilgængeligt for alle på http://magtogret.thorupart.com. Oplysningsmaterialet gør det muligt at bruge kunst som værktøj i undervisning i bl.a. billedkunst, samfundsfag, historie og sprogfag.

Udstillingen er støttet af Danidas Oplysningsbevilling.

Praktisk information

Fernisering torsdag 31. januar 2013 kl. 17-19
Brøndsalen, Frederiksberg Runddel, 2000 Frederiksberg
(Indgang ved Frederiksberg Have)
Åbningstider: 30. januar – 17. februar 2013, dagligt 11.00 – 17.30

Kontakt:

thorupART v. Hanne Thorup, [email protected], mobil: 51 90 00 31, www.thorupart.com, http://magtogret.thorupart.com