Terrorsag belaster Danmarks eksport til Indien

Laurits Holdt

Der er gjort meget for at fremme dansk eksport til det enorme indiske marked. Men på grund af sagen om en dansk våbensmugler, som Indien vil have udleveret er udviklingen gået den modsatte vej.

Berlingske beskriver torsdag, hvordan den danske ambition om at øge eksporten til Indien er slået fejl. I 2012 faldt den danske eksport af varer til Indien således fra 3,2 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner. Det er et fald på 17,8 procent. Og nedgangen fortsætter i indeværende år.

Krisen skyldes sagen om danskeren Niels Holck, som de indiske myndigheder anklager for terrorvirksomhed på grund af hans involvering i at levere våben til en oprørsgruppe i Vestbengalen i Indien.

I sommer slog Østre Landsret fast, at han ikke kan udleveres til Indien, fordi der er fare for, at kan vil blive udsat for tortur.

Det gjorde de indiske myndigheder rasende og har siden lagt en alvorlig dæmper på forholdet mellem Danmark og Indien.

Avisen har talt med flere erhvervsfolk, der oplever krisen. Bl.a siger koncerndirektør i COWI:

”Der er ingen tvivl om, at den sag påvirker forretningstiltag i virksomhederne. Den kortsigtede påvirkning er, at vi oplever, at administrative processer er en større byrde for os, hvilket sænker tempoet. Det gælder fra visum til større samarbejder med myndigheder”.

“Den langsigtede påvirkning er, at der er større usikkerhed og dermed større risiko ved at drive virksomhed i Indien. Det medfører, at ethvert fremadrettet tiltag bremses og sættes på vågeblus.”

Hos Dansk Industri mener man at krisen er ærgerlig, fordi der er så stort et potentiale for eksport til Indien.

Og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) siger, at når det gælder offentlige udbud i Indien, har danske virksomheder ikke en chance.

Læs mere om Niels Holck på Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Niels_Holck