Tuareg-offensiv slået tilbage i Mali

Jesper Søe

21. januar 2012

LOMÉ: Det er ”Den Nationale Bevægelse for Azawads Befrielse” (på fransk forkortet MNLA), der stærkt bevæbnet tirsdag angreb en kaserne udenfor byen Ménaka øst for den maliske provinshovedstad Gao. Dagen efter kom turen til militærforlægninger i byerne Aguelhok og Tessalit.

Ifølge hærens forklaring blev der straks sendt forstærkninger til de tre byer, hvor det lykkedes at slå angrebet tilbage.

Det er første gang, siden tuareg-grupper i slutningen af 2011 samlede sig i MNLA, at bevægelsen går i militær offensiv for at nå sit mål: et frit Azawad, som tuaregerne kalder det territorium, som strækker sig over det øde og barske ørken-område i den nordlige del af Mali.

MNLA-bevægelsens hårde kerne er soldater, der er vendt hjem fra Libyen efter at have været lejesoldater på Muammar Gaddafis side.

Det menes, at de hjemvendende soldater har bragt store arsenaler af Gaddafis enorme våbenlagre med sig fra Libyen. Lagrene blev efterladt åbne i de kaotiske sidste dage af det libyske opgør, der i august endeligt væltede Gaddafi fra magten og resulterede i hans likvidering den 20. oktober.

Flere angreb i vente

Onsdag truede bevægelsen med flere angreb på nye steder i regionen. En talsmand, der kalder sig Moussa Salam, sagde i, at ”vores mål er at jage det maliske militær væk fra flere byer i nord”.

Malis hær har på sin side meldt kamp til stregen: ”Instruktionerne er klare”, siger en løjtnant Oumar Touré. ”Ingen får lov at røre ved Malis suverænitet”.

Både Frankrig og den Afrikanske Union (AU) har fordømt rebel-angrebene. Formanden for AUs kommission, Jean Ping, lovede i en udtalelse unionens fulde støtte til Mali for at ”genetablere fred og sikkerhed i de berørte zoner”.

Tuaregerne udgør omkring 1,5 millioner fra forskellige stammegrupper i Mali, Niger, Algeriet, Libyen og Burkina Faso, og specielt i Mali er deres aspirationer om løsrivelse flere gange de sidste 20 år blusset op i militære konfrontationer.

Mange tuareger har hidtil støttet op om Malis præsident, Amadou Toumani Tourés tilbud om samtale for at finde en løsning, mens den hårde hjemvendende kerne fra Libyen helt har afslået at forhandle med regeringen.

————
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt.dk fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.