STONE TOWN, Zanzibar: Første november er der danmarkspremiere på “Bohemian Rapsody”, en film om rocksangeren Freddie Mercurys historie.
Filmen gør ikke meget ud af Mercurys fødested, den lille øgruppe Zanzibar, der ligger ud for Tanzanias kyst. Og det samme kan siges om Zanzibar: Her gøres ikke meget ud af Freddie Mercury.
Den store verdensstjerne er aldrig blevet en del af Zanzibars forståelse af sig selv, og kun for turisternes skyld er et hus blevet udpeget som Mercurys fødested.
Det er dog tvivlsomt om huset overhovedet var bygget ved Mercurys fødsel, og om hans familie nogensinde har boet på adressen. En googlesøgning viser flere hundrede skuffede anmeldelser af det såkaldte “Mercury House”. Men det interesserer ikke lokalbefolkningen.
Persiske forældre
Freddie Mercury hed i virkeligheden Farroukh Bulsara og blev født i 1946 af persiske forældre i Stone Town, Zanzibars hovedstad.
Farroukhs forældre havde persiske rødder men voksede op i Indien, hvor de mødte hinanden og blev gift. Faren var uddannet advokat og blev udsendt til Zanzibar af det engelske kolonistyre.
Farroukh boede med sine forældre i Stone Town indtil han var seks, derefter blev han sendt til Bombay for at gå i skole.
Han kom først tilbage til Zanzibar som 17-årig i 1963. Det blev dog en kort fornøjelse, da familien i 1964 blev tvunget til at flygte fra den voldelige revolution.
Familien flygtede til England, hvor Mercury som bekendt skulle opnå ikonstatus som forsanger for Queen.
“Ham bøssen”
Man skulle tro, at et så verdenskendt ikon ville blive hyldet på sit fødested – og at nogen ville gribe chancen for at tjene mange penge på hans fascinationskraft.
Men for de fleste lokale er Freddie Mercury et fuldstændig ukendt navn. Hvis de kender ham, går han under betegnelsen “ham bøssen”.
Homoseksualitet har været forbudt på Zanzibar lige siden 1864 og er desuden socialt stigmatiseret, så det er ikke ment som et kompliment. Ingen vil sættes i forbindelse med en homoseksuel mand, selv ikke hvis han er verdensstjerne.
Det blev ekstra tydeligt, da en muslimsk gruppe i 2006 protesterede imod planerne om en fejring af Mercurys 60 års fødselsdag. Frygten for, at fejringen ville tiltrække homoseksuelle til øen, fik dem til at true med demonstrationer og gruppen udtalte til BBC News, at de havde en religiøs forpligtelse til at forsvare islamiske værdier og moralsæt på Zanzibar.
Familien flygtede fra øen
En anden grund til, at Freddie Mercury ikke nyder berømmelse på Zanzibar, er muligvis den voldelige ende på familiens tid på Zanzibar. I 1964 måtte familien flygte fra øen på grund af den voldelige revolution, hvor den afrikanske underklasse gjorde oprør mod den arabiske elite.
Zanzibar har en lang historie som en del af det arabiske sultanat Oman. I 160 år, fra 1698 til 1858, tilhørte Zanzibar den omanske sultan. Monsunvindene i Det Indiske Ocean syd for den arabiske halvø gjorde det nemt at sejle mellem Oman og Zanzibar. Swahili blev skrevet med arabiske bogstaver dengang, og sproget optog mange ord fra arabisk.
Zanzibars kultur udviklede sig således som en blanding af afrikanske og mellemøstlige traditioner, men etnisk forblev der stor adskillelse mellem arabere og afrikanere. Araberne var eliten, mens afrikanere solgtes som slaver og udgjorde en lavere klasse.
I 1963 opnåede Zanzibar selvstændighed fra briterne og blev en demokratisk stat. Men de første valg var omgæret af snyd og usikkerhed, og den arabiske elite fastholdt magten, selvom den var i undertal. Det skabte en voksende vrede hos den afrikanske del af befolkningen.
I 1964, den 12. januar, resulterede spændingerne så i et voldeligt oprør. Mindst 80 mennesker blev dræbt og 200 såret i de første 12 timers gadekampe, men der er stor uenighed om, hvor mange mennesker der mistede livet i de efterfølgende uroligheder, der varede i ca. en måned.
Nogle kilder siger 600, andre 4.000, andre igen 20.000 – de sidste tal stammer muligvis fra oprørerne selv, som pralede med høje dødstal.De første to dage af revolutionen var en eksplosion af vold mod arabiske og indiske familier, både i Stone Town og i landsbyer på Zanzibars hovedø – nogle kalder det derfor et folkedrab. Hele familier blev skudt, huse plyndret og kvinder voldtaget. Mercurys familie var i fare for at lide samme skæbne og flygtede sammen med mange andre fra øen.
Der er ikke noget at sige til, at Mercury aldrig kom tilbage til sin fødeø. Det konservative muslimske miljø og den voldelige revolution hilste ham ikke ligefrem velkommen, og her er han nu reduceret til en solbleget planche foran en dør på et hus, som ingen rigtig ved, om nogensinde har huset ham.
—-
Rettelse: I den oprindelige artikel stod, at homoseksualitet har været forbudt siden 2004. Forbuddet går imidlertid helt tilbage til 1864. Loven blev revideret i 2004.