Zimbabwe vil nu smide udenlandsk ejede firmaer ud

2982108042_2caea67ee8_o
Zimbabwes præsident Robert Mugabe
Foto: a-birdie/Flickr
Forfatter billede

Præsident Robert Mugabes regering presser nu på for genneførelsen af en lov fra 2008, der stiller krav om, at udenlandske selskaber i landet skal være majoritetsejede af “oprindelige zimbabweanere”.

Deadline for implementering af loven var  d. 1. april 2016 og regeringen har meldt ud, at selskaber, der ikke overholder loven vil få deres licenser, og dermed ret til at operere i landet, frataget. Ifølge den ansvarlige minister på området, Patrick Zhuwao, som også er nevø til Robert Mugabe, bliver der ikke “rum til forhandling om spørgsmålet.”
 
Loven, den såkalte Indigenization and Empowerment Act, blev vedtaget i 2008 og introduceret i 2010.

Læs mere om loven her

I udgangspunktet skulle udenlandske virksomheder frivilligt sikre overdragelsen til lokalt majoritetsejerskab, men grundet manglende fremskridt på området, har regeringen nu valgt at fremskynde processen – ved magt om nødvendigt.

Det indebærer blandt andet, at regeringen vil “konfiskere” værdier fra virksomhedsdirektører, og bruge disse til at kompensere for eventuelle fyringer i forbindelse med lukninger af virksomheder, der ikke opfylder de nye krav.
Flere store selskaber, der har været i landet i årtier, går en uvis fremtid i møde og risikerer nu lukning på baggrund af de seneste udmeldninger. Blandt dem tæller selskaber som Standard Chartered, British American Tobacco og Nestlé.

Kina, der har været en livsvigtig investor i Zimbabwe de senere år, har udtrykt stor utilfredshed og bekymring med regeringens udmelding. Hvad udfaldet bliver af den skærpet linje afventes med stor spænding af iagttagere, investorer – og ikke mindst zimbabweanerne selv.