15 NGOer til Per Stig: Gør noget ved EUs holdning til Mellemøsten

Forfatter billede

NGOer opfordrer Per Stig Møller til at rette op på EUs “dobbeltstandarder” i forhold til fredsprocessen i Mellemøsten

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN) opfordrer udenrigsminister Per Stig Møller (K) til at arbejde for, at EU “retter op de seneste års manglende konsekvens overfor Israel og de palæstinensiske myndigheder”, fremgår det af en presseudtalelse onsdag.

Dette er en afgørende forudsætning for, at EU kan komme til at spille en konstruktiv og upartisk rolle i fredsprocessen i Mellemøsten, anfører MS og EMHRN.

EMHRN og MS henvender sig til udenrigsministeren som medlemmer af en koalition af 15 europæiske og internationale menneskerets-, udviklings- og nødhjælps-organisationer, der onsdag sendte et fælles brev og en briefing til EUs 27 Udenrigsministre.

I brevet roser organisationerne EU og medlemsstaterne for at tage en aktiv rolle i fredsprocessen i Mellemøsten og for at sætte EU i spidsen af de internationale bestræbelser på at skabe en retfærdig og varig fred i Mellemøsten.

MEN, understreges det, i de seneste år har der manglet konsekvens overfor Israel og de palæstinensiske myndigheder i flere af udtalelserne fra Rådet for Almindelige Anliggender og Eksterne Forbindelser (herefter Rådet).

Dette har kraftigt reduceret EUs muligheder for at optræde som en konstruktiv og upartisk mægler i konflikten.

I briefingen analyseres udtalelser fra Rådet, og der peges på manglende konsekvens på 9 områder, bl.a.:

* En undersøgelse af Gazakonflikten:
Rådet har undladt at støtte en uafhængig undersøgelse af Gazakonflikten i modsætning til den aktive støtte fra Rådets side til sådanne undersøgelser i andre konflikter, f.eks. Sri Lanka og Georgien.

* Jødiske bosættelser:
EU har stillet krav om en fastfrysning af bosættelserne, men har opgivet tidligere krav om, at fastfrysning kun var første skridt på vejen mod afskaffelse af bosættelserne.

* Bosættervold:
Rådet kræver, at de palæstinensiske myndigheder forbedrer lov og orden på Vestbredden, men har ikke stillet lignende krav til Israel om at stoppe bosætternes vold.

*Palæstinensiske brud på menneskerettighederne:
EU støtter de palæstinensiske myndigheders bestræbelser på at skabe sikkerhed, men er tavs om den udbredte magtmisbrug og dens negative indflydelse på muligheder for at skabe forsoning mellem de palæstinensiske fraktioner – et område som EU samtidig udtaler, at de støtter.

* Fanger:
EU opfordrer regelmæssigt til frigivelse af den israelske soldat Gilad Shalit, men er sædvanligvis tavs om det meget store antal palæstinensiske fanger, herunder også børn, som oftest tilbageholdes af Israel uden at blive stillet for en domstol.

* Kvartettens principper:
EU har sat som betingelse for at tale med de palæstinensiske myndigheder, at de opfylder Kvartettens tre principper, men stiller ikke tilsvarende krav til den israelske regering.

På den baggrund opfordrer organisationerne EU til at nytænke sin tilgang til konflikten og komme med anbefalinger til, hvorledes EU kan rette op på den manglende konsekvens.

For at kunne spille en konstruktiv og upartisk rolle i fredsprocessen i Mellemøsten, er det afgørende, at EU retter op på disse uoverensstemmelser i fremtidige Rådskonklusioner – en proces der kan og bør indledes på det næste rådsmøde den 27-28. oktober 2009 – og samtidig sætter handling bag ordene, hedder det.

“Vi opfordrer derfor udenrigsministeren til at arbejde for, at EU følger anbefalingerne fra organisationerne”.

Yderligere oplysninger hos Marc Schade-Poulsen, Executive Director, EMHRN
T: 32 64 17 10, M: 51 20 55 15 og e-mail [email protected]

På vegne af Mellemfolkeligt Samvirke og EMHRN
Lasse Tørslev, Project assistant
Euro-Mediterranean Human Rights Network
T: 32 64 17 18, E-mail: [email protected], www.euromedrights.org