2004 i Folkekirkens Nødhjæp

Redaktionen

Her en gennemgang af året der gik i Folkekirkens Nødhjælp, bragt i januar 2005-udgaven af bladet “Nød”.

DANMARK

2004 vil blive husket for besøget af ærkebiskop Desmond Tutu, som takkede Danmark og Folkekirkens Nødhjælp for at støtte kampen mod apartheid – og fornyede sit budskab om forsoning.

Forinden havde en 8 meter høj kopimur på Roskilde Festival sat sindene i kog. 20-30.000 unge protesterede mod Israels ulovlige sikkerhedsbarriere og tog imod opfordring ”Make Peace not Walls” (skab fred og ikke mure.red.) – samtidig med at 150 trofaste bidragydere kraftigt tog afstand fra aktionen.

En opfordring i hæftet ”Høns i Malawi” om at komme 545 fattige kvinder til undsætning, der var kommet i klemme, da Danmark trak sig ud af landet i 2002, endte også med at dele vandene. Denne gang på Christiansborg, hvor udenrigsministeren fastholdt, at det ikke var regeringens skyld, at kvinderne var endt i en gældsfælde. Med udgangspunkt i ildsjæle i Horsens samlede almindelige danskere på få uger 100.000 kroner ind til kvinderne som et dansk plaster på såret.

Indsamling og kampagner

18 kendte Lars og Loner engagerede sig for at hjælpe med at rydde miner i Albanien. Og i marts fulgte 1.200 sogne og 17.800 frivillige indsamlere efter, da sogneindsamlingen opfordrede: ”Ryd minerne”. Senere på året donerede Mærsk 1 million kroner til minerydningsudstyr til Angola.

Den 1. april lærte danskerne, at ”Det hjælper at grine,” i kampagnen Humor mod Aids, som er et utraditionelt samarbejde mellem Ibis, Aids-fondet og Folkekirkens Nødhjælp godt bakket op af en række kunstnere og medier.

10.000 nye givere kom til via vores gadehververe Face2Face og var med til at skabe endnu et flot indsamlingsresultat Det bidrog de 107 genbrugsbutikker også til, som i mange byer er blevet moderniseret og er flyttet til bedre lokaler. Første søndag i advent vandt Folkekirkens Nødhjælp for tiende gang næste års Operation Dagsværk med et uddannelsesprojekt i Kirgistan.

AFRIKA

I 2004 stod Afrika som den dystre undtagelse i den globale sammenhæng. Afskåret fra verdenshandlen med stigende antal fattige, sultende og aids-syge var der ikke meget grundt til optimisme. Men alligevel bød året også på håb for en løsning på flere af kontinentets langtrukne krige og konflikter.

Det gjaldt bl.a. fredsaftalen mellem Etiopien og Eritrea, hvor de store spillere på den globale bistands-scene, USA, EU og Verdensbanken, pressede på for en løsning. I Uganda var det krigen i den nordlige del af landet, som for første gang i mange år tiltrak sig international opmærksomhed.

Også Sudan kom under pres, mens krisen i Darfur kostede 10.000 menneskeliv hver måned. 1,6 million mennesker i Darfur er drevet på flugt. I november underskrev Sudans regering og oprørsbevægelsen i Sydsudan en aftale, der bragte freden nærmere for den øvrige del af landet, og skabte håb om en løsning, også i Darfur provinsen.

Flygtninge og undertrykkende regimer

Flygtninge fra Burundi, der har levet i Kibondo-lejrene i Tanzania, begyndte at vende hjem til deres landsbyer, men situationen er stadig meget spændt op til valgene, der afholdes fra årsskiftet og frem til april 2005. Freden i Burundi skæmmes af de fortsatte opgør med voldelige militser i nabolandet Congo (DRC). En brutal massakre på 160 congolesiske flygtninge, der boede i en lejr tæt på grænsen, viste med skærende tydelighed, hvor skrøbelig situationen er i Burundi.

I det sydlige Afrika gennemførte Malawi et valg i maj, der blev kritiseret af blandt andre Folkekirkens Nødhjælps udsendte valgobservatører. I Zambia står en række NGOer, herunder flere af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere sammen i et forsøg på at forhindre regeringen i at ændre forfatningen uden om en folkelig og åben proces. Regeringen har ifølge NGO’erne slået tilbage med trusler og har forbudt en af organisationerne.

I Zimbabwe betyder kombinationen af sult og forfølgelse fra regeringens side, at hjælpearbejdet er meget vanskeligt. Det er dog indtil nu lykkedes Christian Care, Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartner, at hjælpe mange af de sultende i deres desperate situation.

KIRGISTAN

I Kirgistan (Kirgisistan) i Centralasien har stigende fattigdom medført, at mange børn er nødt til at arbejde i stedet for at gå i skole, og landet er godt på vej til at få sin første generation af analfabeter. Flere børn vil i de kommende år få chancen for at gå i skole, idet Operation Dagsværk har besluttet at støtte Folkekirkens Nødhjælps uddannelsesprojekt for arbejdende børn i Kirgistan i 2005.

I Kirgistan er lokale NGOer allerede er i gang med at mobilisere svage grupper i samfundet, så de kan ytre sig i valget om en ny præsident i 2005.

ASIEN
”Selv om det er vanskeligt at arbejde under en borgerkrig, så har vi ikke andet valg end at fortsætte. Det skylder vi de mennesker, som vi har samarbejdet med i årevis”.
Sådan udtalte koordinatoren i Det Lutherske Verdensforbund i Nepal da et af organisationens kontorer i april var blevet bombet af maoistiske oprørere.
Urolighederne i Nepal gør arbejdet med at hjælpe den fattige landbefolkning stadigt sværere.

I 2004 blev Bangladesh og den nordvestlige del af Indien ramt af de værste oversvømmelser i mange år, men katastrofen kostede relativt få menneskeliv på grund af et flot beredskab.

Efter pres fra Folkekirkens Nødhjælp og andre organisationer i det Internationale Dalit Solidaritets Netværk kom kastediskrimination stadig højere op på den internationale dagsorden, senest da EU tog emnet op på FNs Generalforsamling og opfordrede de berørte lande og FN systemet til at tage affære.

Uddannelse og flygtninge

Med penge fra Operation Dagsværk er uddannelse af unge sårbare piger i Cambodja kommet rigtig godt fra start. Uddannelsen er med til at forhindre, at de unge piger havner i prostitution. I Cambodja har Folkekirkens Nødhjælp også indledt et projekt, der skal hjælpe og beskytte fattige og sårbare børn, der har været udsat for overgreb.

I Sri Lanka hjælper Folkekirkens Nødhjælp de første flygtninge, der er begyndt at vende hjem fra lejre i Indien efter årtiers borgerkrig i deres hjemland. Til gengæld strømmer nye flygtninge fortsat til de store flygtningelejre for burmesiske flygtninge i Thailand, der nu har eksisteret i over 20 år.

MELLEMAMERIKA

I Honduras og Guatemala kæmper tusindevis af fattige småbønder for at få tildelt jorder, så de kan brødføde familien og i bedste fald også sælge nogle af afgrøderne. I Guatemala har regeringen i strid med egne løfter sat politi og militær ind mod jordbesættere.

Flere af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere arbejder nu lokalt med at sikre småbønder adgang til jord, bedre dyrkning og opbevaring af afgrøder samt genbeplantning op ad bjergsiderne af træer for at beskytte jord- og vandressourcer. Samtidig taler organisationerne de fattige småbønders sag hos regering og politikere.

Undskyld, undskyld og undskyld

Efter årelange retsprocesser undskyldte regeringen i Guatemala efter 13 år for mordet på menenskeretsforkæmperen Myrna Mack. I Honduras undskyldte præsidenten på statens vegne for militærets drab i 1992 på forkæmperen Juan Humberto Sánchez.

De 2 retssager, som har været omkring Den Interamerikanske Menneskeretsdomstol, ses som symbolsager for opgøret med den korruption, der fortsat præger retssystemet i både Guatemala og Honduras.

Enkeorganisationen Conavigua i Guatemala vandt også en sejr, da kvindernes leder, Rosalina Tuyuc, blev udnævnt som leder af en ny statslig fond, der skal udbetale erstatning til pårørende til ofre for borgerkrigen.

MELLEMØSTEN

Heller ikke 2004 bragte bedring i situationen i Israel og Palæstina. Volden, hadet og den gensidige mistillid steg, og i de palæstinensiske områder lever halvdelen af befolkningen i fattigdom, mens omkring 60 procent af befolkningen er arbejdsløse.

I marts besøgte 12 danske kirkefolk fra Det mellemkirkelige Råd, Det økumeniske Fællesråd og Folkekirkens Nødhjælp Israel og Palæstina. Rejsedeltagerne var chokerede over de humanitære forhold i de besatte områder og har siden udtrykt bekymringen overfor Udenrigsministeriet og Udenrigspolitisk Nævn.

I oktober arrangerede Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd en Mellemøst-studietur for 12 unge politikere fra et bredt politisk spektrum. Formålet med turen var at stifte bekendtskab med politiske og religiøse positioner i regionen – primært med henblik på unge, foreningsdannelse og civilsamfund.

Minerydning

Minerydningsarbejdet fortsatte i Albanien, Sudan og Angola. I årets sidste måneder udvidede Folkekirkens Nødhjælp sin indsats for flygtninge og internt fordrevne i Burundi med rydning af miner og oplysning om minefare, så flygtninge kan vende hjem til deres landsbyer. Også i DR Congo kom der gang i oplysningsarbejdet om miner kombineret med oplysning om hiv/aids.

Derudover deltog Folkekirkens Nødhjælp aktivt I internationalt fortalerarbejde mod brug af landminer og klyngebomber.